Ransomware již není nejčastější kybernetickou hrozbou

15. 8. 2022. (redaktor: František Doupal, zdroj: Cisco Thalos)
Expertní tým kyberbezpečnostní agentury Cisco Talos vydal zprávu o celosvětových bezpečnostních hrozbách ve 2. čtvrtletí letošního roku. Které formy kybernetických hrozeb se prosazovaly nejvíce a jak se mezi hackery měnila jejich popularita?

Nejčastější hrozbou byl podle nejnovějšího průzkumu Cisco Thalos komoditní malware s podílem 20 % na celkovém počtu odhalených případů útoků. Komoditní malware je většinou zaměřený na shromažďování dat z napadeného počítače. Tato data pak zasílá útočníkovi, který je (pokud jsou cenná) prodává k dalšímu využití. Komoditní malware často slouží jako vstupní brána pro další útok, jímž je ransomware.

Ransomware byl podle zprávy Cisco Talos druhou nejčastější hrozbou s podílem 15 %. Přitom v předchozím čtvrtletí ransomwaru patřila jednoznačně první příčka s podílem 25 %. Experti Cisco Talos zdůvodňují (zřejmě dočasný) ústup ransomwaru zánikem několika hackerských skupin zaměřených na tento typ útoků, ať již z vlastního rozhodnutí, nebo díky aktivitám státních orgánů.

Dalšími frekventovanými hrozbami jsou phishing (nejčastěji podvodné emaily usilující o získání citlivých údajů, jako jsou například čísla bankovního účtu, od příjemce), BEC – business email compromise (BEC označuje podvody, při kterých se útočníci snaží vydávat za někoho z vedení společnosti a přimět zaměstnance poslat peníze na podvodné účty. BEC podvod začíná hackem e-mailu a vydáváním se za vedoucí pracovníky, obvykle generálního ředitele nebo finančního ředitele. Kyberzločinci následně požadují zdánlivě legitimní firemní platbu) a vnitřní hrozby plynoucí především přímo od zaměstnanců firem.

Nejčastější cíle útoků

Hackerské útoky ve druhém čtvrtletí 2022 nejčastěji směřovaly na telekomunikační společnosti. K velmi ohroženým segmentům patří také zdravotnictví a vzdělávací instituce. Na dalších místech v žebříčku se v hledáčku hackerů seskupily banky, lokální vlády, potravinářské společnosti a retailové obchodní firmy.

Regionální rozdělení útoků

Útočníci se nejvíce zaměřují na cíle ve Spojených státech. Za nimi následují Evropa, Asie, zbytek Severní Ameriky a Blízký východ.

Více informací získáte zde.

Štítky: 
Malware, Ransomware, Bezpečnost, Cisco systems

Podobné články

Raja Patel, senior vice prezident pro vývoj bezpečnostních produktů, Sophos

Ochrana proti sofistikovaným kybernetickým útokům vyžaduje vícevrstvou obranu

2. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Podvodníci proměnili počítačovou kriminalitu v sofistikovaný a nebezpečný tanec. Využívají umělou inteligenci (AI) k vylepšování útoků prostřednictvím sociálního inženýrství a k napadání svých cílů mají k dispozici malware poskytovaný formou služby (Malware-as-a-Service, MaaS). Čtěte více

Kybernetická kriminalita a hrozby pro malé a středně velké podniky

19. 3. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Studie Sophos Threat Report pro rok 2024 popisuje „Kyberkriminalitu na hlavní obchodní třídě“ a největší hrozby, kterým malé a středně velké podniky čelí. Podle studie v roce 2023 téměř 50 % detekcí malwaru v malých a středně velkých podnicích představovaly keyloggery, spyware a stealery (tedy malware, který útočníci používají ke krádeži dat a přihlašovacích údajů). Čtěte více

Spyware v lednu posílil na pětinu všech detekcí

20. 2. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eset)
Nebezpečné e-mailové přílohy šířící spyware Agent Tesla, spyware Formbook a password stealer Fareit byly nejčastějšími lednovými hrozbami pro uživatele operačního systému Windows v Česku. Přílohy útočníci dlouhodobě vydávají za doklady k objednávkám či za faktury. Buď byly opět součástí globálních kampaní, nebo v českém překladu cíleně zaměřeny na české uživatele. Čtěte více

České organizace čelí nejčastěji útokům zlodějského malwaru NanoCore

9. 2. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Check Point)
Check Point Research zveřejnil Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého byl v prosinci nejrozšířenějším škodlivým kódem FakeUpdates. Ten využívá podvodné webové stránky k oklamání uživatelů a snaží se je přimět ke spuštění falešné aktualizace prohlížeče. Navíc šíří další nebezpečný malware, jako jsou GootLoader, Dridex, NetSupport, DoppelPaymer a AZORult. Čtěte více