Útoky na Bachmut a Avdijivku byly podle Kyjeva neúspěšné, nejtvrdší boje probíhají u Charkova

Ruské útoky ve čtyřech směrech, na Bachmut, Avdijivku a Slovjansk v Donbasu na východě Ukrajiny a na Novopavlivku na jihu země, byly neúspěšné, hlásí ukrajinský generální štáb v pondělní ranní svodce o situaci na bojišti. Tvrzení obou stran nelze v podmínkách válečného konfliktu ověřit z nezávislých zdrojů.

Sledovali jsme online Bachmut Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničený pouliční trh v Bachmutu po vojenském úderu

Zničený pouliční trh v Bachmutu po vojenském úderu | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Britské ministerstvo obrany na twitteru v ranním přehledu upozorňuje, že Rusko je pravděpodobně v pokročilé fázi plánování referenda o připojení separatistické Doněcké lidové republiky, i když není jasné, zda již bylo konečné rozhodnutí o hlasování přijato.

Kreml si zřejmě uvědomuje, že armáda nedobude celou Doněckou oblast, což představuje neúspěch maximalistických cílů operace na Ukrajině.

Rusko chce posílit pozice na jihu Ukrajiny, pokračují útoky u Doněcku, píše britské ministerstvo

Číst článek

Americký Institut pro studium války uvedl, že nejtvrdší boje se nyní svádějí u Charkova, na ose Izjum-Slovjank, v oblasti Siversku a Lysyčansku, u Bachmutu, v okolí Avdijivky a Doněcku a na jihu Ukrajiny.

To podle analytiků svědčí o tom, že Moskva dává přednost postupu vojsk u Bachmutu a možná Siversku a snaží se využít sil separatistické Doněcké lidové republiky k obsazení území u Avdijivky, které se nepodařilo dobýt v roce 2014.

Soustředění dobrovolnických praporů u Izjumu a Slovjansku svědčí o tom, že tento úsek není v centru pozornosti Moskvy a může být zranitelný protiútoky ukrajinských sil, míní Americký Institut pro studium války.

Složení ruských sil na jihu země je relativně různorodější než jinde a může vytvářet ruskému velení potíže při řízení, zvláště pokud budou ukrajinské síly pokračovat v protiofenzívě v Chersonské oblasti.

ula, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme