Další oběť kauzy Dozimetr. Ve VZP skončil náměstek Knížek spojovaný s Hlubučkem

Ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) skončil náměstek pro informatiku Tomáš Knížek, v pondělí byl odvolán z funkce. Média ho spojovala s kauzou Dozimetr kolem exnáměstka pražského primátora Petra Hlubučka (dříve STAN).

„K 15. srpnu byl po zralé úvaze odvolán náměstek pro informační a komunikační technologie pan Tomáš Knížek. Na tuto pozici bude v následujících týdnech vypsáno výběrové řízení,“ sdělil Zdravotnickému deníku ředitel odboru komunikace VZP Vlastimil Sršeň.

Už koncem června pojišťovna sdělila, že o dalším setrvání Knížka, jehož jméno se objevilo v kauze Dozimetr kolem náměstka pražského primátora Hlubučka, rozhodne na konci srpna. Deník N uvedl, že v kauze vyšetřovaný lobbista a podnikatel v IT Pavel Dovhomilja, podnikatel Pavel Kos a s nimi i Knížek požadovali podle policie provize po společnostech, které VZP dodávají IT služby.

„Náměstek Knížek vedení VZP poskytl své vyjádření k celé věci s tím, že vůči němu nebylo vzneseno žádné obvinění. S ohledem na probíhající vyšetřování VZP považuje za vhodné vyčkat na jeho další závěry,“ uvedla tehdy mluvčí Viktorie Plívová. Od policejního zásahu čerpal náměstek neplacené volno.

„Náměstek ředitele VZP, kterého se kauza týká, byl postaven mimo službu a veřejné zakázky budou prověřeny auditem. Kauza se ale s největší pravděpodobností netýká přímo VZP,“ sdělil 27. června na Twitteru předseda správní rady pojišťovny Tom Philipp (KDU-ČSL). VZP kvůli policejnímu vyšetřování zadala i vnitřní audit veřejných zakázek zadávaných úsekem informačních technologií.

Obvodní soud pro Prahu 9 v červnu poslal do vazby pět z obviněných, Hlubučka, Kosa, Michala Redla, Mateje Augustína, a Zakaríu Nemraha. Všichni podali proti tomuto rozhodnutí stížnost, Nemrah ji ale později vzal zpět. Soud ovšem všechny stížnosti zamítl, uvedla v pondělí Česká televize (ČT). V případu je obviněna více než desítka lidí.

Tagy: