Lipavský potvrdil rumunskému ministrovi, že Česko podporuje vstup do schengenského prostoru

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes při jednání v Praze potvrdil svému rumunskému protějšku Bohdanu Aureskovi českou podporu vstupu Rumunska do schengenského prostoru. Řekl to na tiskové konferenci v Černínském paláci. Země podle Aureska splnila veškerá kritéria.

Premiér Petr Fiala (ODS) v červenci uvedl, že Česko bude během aktuálního předsednictví v Radě Evropské unie dělat vše pro to, aby padlo rozhodnutí o vstupu Chorvatska do schengenského prostoru. Tato země do něj chce vstoupit v lednu 2023.

"Česká republika dlouhodobě podporuje, aby Rumunsko vstoupilo do Schengenu. Vítám, že se na evropské scéně daří určitý politický průlom. Deklaroval jsem panu ministrovi, že při různých politických jednáních budeme vystupovat takovým způsobem, aby se Rumunsku podařilo do Schengenu vstoupit co nejdříve," řekl Lipavský.

I to, že Rumunsko po ruské invazi přijalo velké množství uprchlíků z Ukrajiny, podle Aureska ukázalo, že země aplikuje normy pro vstup do schengenského prostoru. Doufá v to, že se podaří agendu posunout během českého předsednictví v Radě EU.

Rumunsko patří k zemím, kam zamířilo po ruské invazi nejvíce ukrajinských uprchlíků, podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) jich byl zhruba milion. Více jich zamířilo pouze do Polska, Ruska a Maďarska. Česko je s více než 400.000 uprchlíky z Ukrajiny zase zemí, která jich přijala nejvíce na počet obyvatel.

Ministři se dnes věnovali také tématu ruské agrese proti Ukrajině. Česká a rumunská pozice je podle Lipavského velmi podobná. Šéf české diplomacie poděkoval Rumunsku za podíl na zvládání humanitárních důsledků války a za pomoc při exportu ukrajinského obilí na světové trhy.

Související

Více souvisejících

Jan Lipavský Rumunsko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy