Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Finští junioři jdou po výhře 1:0 do finále, na Česko číhají v boji o bronz Švédové

Úporná severská bitva dobojována a Češi mají jasno. Jejich soupeřem v souboji o bronz na mistrovství světa hráčů do 20 let v Edmontonu bude Švédsko. O titul s domácí Kanadou si po semifinálové hubené výhře 1:0 zahrají Finové. Severské derby rozhodl při přesilovce ve 26. minutě obránce Kasper Puutio. Čisté konto uhájil díky 23 zásahům Juha Jatkola.

Finská radost a švédské zklamání
zdroj: ČTK/AP

"Je to něco neuvěřitelného," radoval se Puutio. "Mnoho z nás hraje pohromadě už šest let a čelili jsme různým potížím, ale pocit, který mám teď, ten ani nejde popsat. Bude těžké vůbec usnout, ale na finále budeme rozhodně připravení," ujistil autor rozhodující branky.

Finové hráli už po 17 sekundách od úvodního buly přesilovku, ale skórem nepohnuli. A nepodařilo se jim to ani v další početní výhodě během prvního dějství. V 18. minutě měl naopak velkou možnost Leo Lööf, jenže pozorný Jatkola ho vychytal.

V končící 24. minutě na něm ztroskotal i Liam Öhgren. Hned vzápětí však tým Tre kronor špatně vystřídal a jak se později ukázalo, stálo to Švédy celý zápas. V následné přesilovce sice ještě neuspěl dorážející Aatu Räty, svou šanci nevyužil ani Kasper Simontaival, jenže pak se dostal za záda Švédů Puutio a překonal chytře mezi betony Jespera Wallstedta.

Ve 37. minutě měli Švédové jedinečnou možnost na vyrovnání, když hráli více než minutu a půl přesilovku pět na tři, jenže recept na Jatkolu stejně nenašli. Ve třetím dějství na něho nevyzráli ani Oskar Olausson s Theodorem Niederbachem, na druhé straně neuspěli Aatu Räty a Kalle Väisänen.

Finové odolali i během závěrečné hry Švédů bez gólmana a mohli slavit postup do finále. V něm budou usilovat o šesté zlato v historii po triumfech z let 1987, 1998, 2014, 2016 a 2019.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články