Další ukrajinský útok? Rusové na Krymu sestřelili dron, tvrdí tamní gubernátor

Ruský protivzdušný systém S-400

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruský prezident Vladimir Putin označil smrt Darji Duginové – dcery ruského ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina – za hanebný zločin. Mezitím ukrajinský tlak na Ruskem anektovaný poloostrov Krym sílí. Protivzdušná obrana Sevastopolu na anektovaném Krymu sestřelila objekt letící ve velké výšce, nejspíše dron, tvrdí loutkový gubernátor podle agentury TASS.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ruská invaze na Ukrajinu trvá již téměř půl roku. Pokračují boje na Donbasu i na jižní frontě. Rusko nadále bombarduje ukrajinská města.

Pokud Moskva zahájí soud s ukrajinskými vojáky v Mariupolu, znemožní tím jakákoli jednání. Ve svém pravidelném večerním projevu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský starosta Mariupolu Vadym Bojčenko již dříve uvedl, že ruská armáda by mohla uspořádat soud s ukrajinskými válečnými zajatci na Den nezávislosti Ukrajiny 24. srpna.

Ruský prezident Vladimir Putin označil smrt Darji Duginové – dcery ruského ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina – za hanebný zločin. Informovala o tom agentura AFP. Letos 29letá Duginová, která zastávala radikální proruské postoje svého otce, zemřela v sobotu při explozi auta nedaleko Moskvy. Ruská tajná služba FSB i Dugin už z činu obvinili Ukrajinu. Kyjev tato nařčení rázně odmítl.

Na sociálních sítích koluje snímek údajně ruského turisty, který pózoval u pozic ruské protivzdušné obrany na okupovaném Krymu. Zveřejněnou fotkou z dovolené muž mohl výrazně pomoci ukrajinské armádě. Kyjev ve svém prohlášení již výletníka pochválil za „dobrou práci“. Ukrajinský vojenský tlak na Ruskem anektovaný poloostrov se v posledních dnech stupňuje.

Sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev tvrdí, že Rusové v pondělí jeden z útoků na Krym zmařili, když na předměstím sestřelili objekt letící ve velké výšce, nejspíše bezpilotní letoun. Sevastopol je sídlem ruské Černomořské flotily, jejíž velitelství se již dvakrát během měsíce stalo terčem náletu dronu, naposledy v sobotu.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina oběti on-line Volodymyr Zelenskyj Rusko Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Západní Evropa