Soud s obránci Azovstalu? ‚Ukrajina nebude tolerovat šikanu svých hrdinů,‘ řekl Zelenskyj

Pokud Rusko zahájí soud s ukrajinskými vojáky v Mariupolu, znemožní tím jakákoli jednání. Ve svém pravidelném večerním projevu to v neděli řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský starosta Mariupolu Vadym Bojčenko už dříve uvedl, že ruská armáda by mohla uspořádat soud s ukrajinskými válečnými zajatci na Den nezávislosti Ukrajiny 24. srpna.

Sledujeme online Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Azovstal v Mariupolu

Poničený Azovstal v Mariupolu (archivní foto) | Foto: Pavel Klimov | Zdroj: Reuters

„Ukrajina nebude tolerovat šikanu lidí, o kterých lze říci jediné: jsou hrdiny své vlasti a bránili svobodu svého lidu před útočníky,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Šéf samozvané proruské Doněcké lidové republiky Denis Pušilin se nechal slyšet, že soud se zajatými příslušníky ukrajinského pluku Azov se uskuteční do konce léta. Členové pluku společně s dalšími ukrajinskými obránci letos získali mezinárodní pozornost svým odporem proti ruskému obléhání železáren a oceláren Azovstal v Mariupolu.

Mariupolská městská rada tento měsíc oznámila, že okupační síly začaly v mariupolské filharmonii montovat vězeňské klece, aby tam uspořádaly demonstrační proces s obránci Ukrajiny. Zelenskyj v projevu rovněž uvedl, že Ukrajina varovala všechny partnery před ruskými plány na tento týden, kdy bude země slavit Den nezávislosti.

„Mluvil jsem o všech hrozbách s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Byl informován i turecký prezident (Recep Tayyip) Erdogan a generální tajemník OSN (António Guterres). Chápou, co okupanti dělají. A chápou, že Ukrajina to nebude tolerovat,“ dodal Zelenskyj.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak už dříve poznamenal, že Rusko se 23. a 24. srpna pokusí zesílit ostřelování.

kro, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme