„V nejlepším odejít.“ Dagmar Havlová opustila Divadlo na Vinohradech

Herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová po více než čtyřiceti letech opustila Divadlo na Vinohradech. Její poslední rolí byla milionářka Klára v inscenaci Návštěva staré dámy, hra už se ale v repertoáru nové sezony neobjevuje. Svůj odchod z Vinohrad potvrdila Havlová bulvárnímu deníku Aha! S hraním ale odchodem z jeviště nekončí.

Havlová svůj odchod plánovala už na podzim 2019. Tehdy ji ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer přesvědčil, aby v souboru zůstala a hrála dál. Výpověď dala až letos na jaře. „Paní Havlová, které už bude sedmdesát let, se rozhodla na vlastní žádost ukončit svoji kariéru a už není u nás zaměstnaná. K tomu není co dodávat,“ uvedl Töpfer.

„Ukončila jsem stálé angažmá! Dohrála jsem v poslední době své postavy ve Lvovi v zimě a Návštěvě staré dámy, nechtěla jsem diváky zklamat,“ napsala Aha! Havlová. „Opravdu nastal čas v nejlepším odejít,“ vysvětlila. Odchod z Vinohrad ale neznamená konec její herecké kariéry. Filmovým či seriálovým nabídkám se nebrání.

Dagmar Havlová a Tomáš Töpfer ve hře Návštěva staré dámy
Zdroj: Viktor Kronbauer/Divadlo na Vinohradech

Dagmar Havlová nastoupila do Divadla na Vinohradech v roce 1979, tehdy ještě pod jménem Veškrnová. Po svatbě s prezidentem Václavem Havlem v roce 1997 své angažmá přerušila a věnovala se roli první dámy. Návrat na jeviště se jí podařil v roce 2006, kdy zaplněné hlediště Divadla na Vinohradech aplaudovalo jejímu výkonu v inscenaci Chvíle pravdy režiséra Ladislava Smočka.

Na prknech, které znamenají svět, se Dagmar Havlová poprvé objevila ve třinácti letech. Cesta k herectví pro ni byla jasná; po brněnské konzervatoři pokračovala na JAMU. Ještě za studií hrála v Divadle na provázku. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let se objevovala i v pražském Semaforu. Pak přišlo angažmá v Divadle na Vinohradech.