Západ Ukrajinu v den výročí její nezávislosti ujistil o své další podpoře

foto Zničená ruská armádní technika vystavená v centru Kyjeva na Den nezávislosti Ukrajiny, 24. srpna 2022.

Kyjev - Ukrajina si dnes výstavou zničené ruské vojenské techniky v Kyjevě připomněla šest měsíců od začátku války, kterou proti ní rozpoutala 24. února Moskva. Prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k 31. výročí vyhlášení ukrajinské nezávislosti, které rovněž připadá na dnešní den, vyzdvihl statečnost ukrajinského lidu bránícího se ruské agresi. Později oznámil, že při ruském útoku na jihoukrajinskou obec zahynulo nejméně 15 lidí. Americký prezident Joe Biden oznámil dosud největší vojenskou pomoc Ukrajině za bezmála tři miliardy dolarů (74 miliard korun). Česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) sdělila, že ČR Ukrajině za půl roku války poskytla vojenský materiál za 3,8 miliardy korun.

V Kyjevě si dnes místo vojenské přehlídky, která se tam v Den nezávislosti tradičně koná, obyvatelé města mohli prohlédnout ohořelé ruské tanky a další obrněná vozidla. Hromadné akce ukrajinské úřady zrušily v obavách z vyostření ruských útoků. V ukrajinské metropoli však dnes panoval relativní klid. Město bez ohlášení už potřetí od začátku invaze navštívil britský premiér Boris Johnson.

Zprávy o ostřelování přišly mimo jiné z Charkovské, Žytomyrské a Chmelnycké oblasti. V Myrhorodu v Poltavské oblasti pak ve vojenském zařízení podle agentury Ukrinform vypukl požár poté, co ho ostřelovaly ruské rakety, a byla zasažena i městská infrastruktura. Východně od města Dnipro po zásahu obytného domu dnes odpoledne zemřelo 11leté dítě, uvedl Kyjev. Velení ukrajinské armády kromě toho ráno informovalo o útocích ruských vojsk v okolí měst Bachmut a Avdijivka v Doněcké oblasti.

Zelenskyj dnes skrze video vystoupil na jednání Rady bezpečnosti OSN, kde informoval o útoku na železniční stanici v obci Čaplyne v Dněpropetrovské oblasti, při kterém zahynulo nejméně 15 lidí a dalších 50 jich bylo zraněno. Bilance podle něj může ještě vzrůst. Rusko ukrajinský prezident vyzval, aby přestalo s jaderným vydíráním a stáhlo se ze Záporožské jaderné elektrárny. Zelenskyj dnes dříve rovněž řekl, že Ukrajinci dali za posledních šest měsíců lidstvu naději na spravedlnost. Ubezpečil, že Ukrajina zvítězí a vyzdvihl odvahu Ukrajinců, s níž se od začátku brání proti ruské agresi.

V tom by jim měla pomoci také další vojenská pomoc ve výši téměř tří miliard dolarů (74 miliard korun), kterou jim k výročí nezávislosti přislíbil Biden. List The Washington Post ji označil za zatím nejvyšší částku americké pomoci Kyjevu od začátku války. Pomoc má podle Bidena Ukrajině umožnit získat letecké obranné systémy, dělostřeleckou techniku a munici, bezpilotní letecké systémy a radary. Britský premiér Johnson na Ukrajině přislíbil další vojenskou pomoc v hodnotě 54 milionů liber (téměř 1,6 miliardy korun).

O trvající podpoře Ukrajinu dnes ujišťovala řada dalších západních lídrů včetně generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga, předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové nebo generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese. Solidaritu dal Ukrajině najevo dnes také například český premiér Petr Fiala a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Ministryně obrany Černochová ČTK sdělila, že Česko za půl roku války dodalo na Ukrajinu vojenský materiál za 3,8 miliardy korun. Z bezpečnostních důvodů ale v kontextu pokračující války nechtěla komentovat podobu konkrétních dodávek. Doplnila, že Česko pomáhá také raněným ukrajinským vojákům. Norské ministerstvo obrany uvedlo, že společně s Británií Ukrajině dodá bezpilotní letouny Black Hornet v hodnotě až 90 milionů norských korun (kolem 229 milionů Kč).

Rusko za půl roku války proti Ukrajině podle odhadů ukrajinského generálního štábu zaplatilo ztrátou přibližně 45.700 vojáků, tisíců tanků a obrněných vozidel, stovek letadel a vrtulníků, 15 plavidel a další technikou. Podle ukrajinské verze časopisu Forbes Rusko přišlo o zbraně za 16,56 miliardy dolarů (téměř 410 miliardy Kč). Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Ukrajina naopak přišla o tisíce kusů svého vybavení. Údaje poskytnuté znepřátelenými stranami nelze nezávisle ověřit.

Američtí analytici z Institutu pro studium války upozornili, že ruský úřad potvrdil deportaci dětí z ukrajinského Mariupolu a jejich umisťování do ruských rodin. Úřad pro rodinu a děti ruského Krasnodarského kraje, který informoval na svém webu o přesunu 1000 dětí z Mariupolu do ruských měst, ale následně zveřejněný materiál popřel s vysvětlením, že ho na jeho internetovou stránku umístili hackeři.

Ukrajina sbírá gratulace u příležitosti Dne nezávislosti

Ukrajině, která si dnes připomíná výročí své nezávislosti, gratuluje řada osobností a institucí. Podporu válkou zmítané zemi vyjádřili mimo jiné český premiér Petr Fiala a ministr zahraničí Jan Lipavský, generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg či předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

"Ukazujete celé Evropě, jak vysokou cenu má svoboda a nezávislost. A my nepochybujeme, že nakonec zvítězíte," uvedl Fiala. "Těšíme se, že se vaše země bude těšit míru a prosperitě a stane se součástí Evropské unie," dodal premiér. Lipavský ve zdravici vyjádřil obdiv Ukrajině, ukrajinským ozbrojeným silám a celému ukrajinskému lidu za to, jak "statečně a s odhodláním čelí bezohledné agresi". "Česká republika stála, stojí a bude stát na straně Ukrajiny," řekl šéf české diplomacie. Ukrajinské výročí dnes na sociálních sítích připomněla i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

"Vzdávám hold statečným ukrajinským ženám a mužům, kteří bojují za svoji svobodu a zemi," napsal na twitteru Stoltenberg. "Můžete počítat s NATO tak dlouho, jak jen to bude potřeba," ujistil také generální tajemník aliance. V podobném duchu se vyjádřila i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která Ukrajince ujistila, že se mohou spolehnout na podporu EU, nebo britský premiér Boris Johnson. Britský předseda vlády, jehož působení v úřadu se chýlí ke konci, v úterý mimo to uvedl, že Británie nikdy neuzná ruskou anexi poloostrova Krym v roce 2014. Vchod do jeho kanceláře v Downing Street 10 dnes na počest Ukrajiny zdobí oblouk vytvořený ze slunečnic, které jsou jedním z ukrajinských symbolů, a v barvách ukrajinské vlajky.

"Bojujete s neuvěřitelnou odvahou za to všechno: za naše společné hodnoty a náš evropský mírový řád. Německo stojí při vás," vzkázala Ukrajincům ve videoprohlášení šéfka německé diplomacie Baerbocková.

Zdravici Ukrajincům adresoval i francouzský prezident Emmanuel Macron. "Stojíme po vašem boku a tak to bude i nadále," pronesl francouzský lídr v ukrajinštině v závěru svého projevu.

Ukrajině dnes popřál také polský prezident Andrzej Duda, který uvedl, že Polsko jako první uznalo ukrajinskou nezávislost. Ve svém projevu zveřejněném na twitteru Duda vyjádřil jménem Polska naději, že svobodná Ukrajina se po zkáze způsobené válkou obnoví a stane se prosperující zemí evropského společenství.Jako další Ukrajině popřáli také prezidenti Finska, Lotyšska, Litvy nebo moldavská prezidentka či turecký ministr zahraničí, uvedla BBC.

Ke gratulacím se přidal i běloruský lídr Alexandr Lukašenko, který uvedl, že Ukrajině přeje "klidné nebe". Kyjev Lukašenkův režim viní, že na ukrajinská města odpaluje rakety a že také poskytl běloruské území k invazi ruských pozemních vojsk na Ukrajinu. Dnešní Lukašenkovo přání odmítl Mychajlo Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře jako projev vrcholného cynismu.

Orchestr Skotské gardy u příležitosti ukrajinského svátku zahrál skladbu Stefania ukrajinské skupiny Kalush Orchestra, která s ní vyhrála hudební soutěž Eurovize.

Ukrajina si dnes připomíná 31. výročí vyhlášení nezávislosti v roce 1991 na Sovětském svazu, který oficiálně zanikl v prosinci téhož roku. Místo tradiční vojenské přehlídky se ale letos v centru Kyjeva koná výstava zničené ruské vojenské techniky. Ukrajinci si dnes také připomínají, že uplynulo šest měsíců od 24. února, kdy ruská vojska na rozkaz prezidenta Vladimira Putina zahájila invazi na Ukrajinu. Válka si dosud podle odhadů vyžádala desítky tisíc životů a miliony lidí vyhnala z domovů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď