Evropští politici gratulují Ukrajině k výročí Dne nezávislosti, slibují podporu a oceňují její statečnost

Ukrajině, která si ve středu připomíná výročí své nezávislosti, gratuluje řada osobností a institucí. Podporu válkou zmítané zemi vyjádřili mimo jiné český premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, francouzský prezident Emmanuel Macron či předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Ukazujete celé Evropě, jak vysokou cenu má svoboda a nezávislost. A my nepochybujeme, že nakonec zvítězíte,“ uvedl Fiala (ODS). „Těšíme se, že se vaše země bude těšit míru a prosperitě a stane se součástí Evropské unie,“ dodal premiér.

Ministr Lipavský (Piráti) ve zdravici vyjádřil obdiv Ukrajině, ukrajinským ozbrojeným silám a celému ukrajinskému lidu za to, jak „statečně a s odhodláním čelí bezohledné agresi“. „Česká republika stála, stojí a bude stát na straně Ukrajiny,“ řekl šéf české diplomacie.

Ukrajinské výročí na sociálních sítích připomněla i předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Ukrajina dnes slaví svůj Den nezávislosti na Sovětském svazu a zároveň přesně před 6 měsíci vstoupila ruská vojska na její území, aby jí svobodu zase vzala.

Věřím, že Ukrajina tuto válku, i s naší pomocí, vyhraje. Sláva Ukrajině!🇺🇦

11:05 – 24. 08. 2022

45 1576

„Vzdávám hold statečným ukrajinským ženám a mužům, kteří bojují za svoji svobodu a zemi,“ napsal na twitteru generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „Můžete počítat s NATO tak dlouho, jak jen bude potřeba,“ ujistil také Stoltenberg.

V podobném duchu se vyjádřila i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která Ukrajince ujistila, že se mohou spolehnout na podporu Evropské unie.

Britský předseda vlády Boris Johnson, jehož působení v úřadu se chýlí ke konci, v rámci svého prohlášení uvedl, že Británie nikdy neuzná ruskou anexi Krymu v roce 2014.

Vchod do jeho kanceláře na Downing Street 10 ve středu na počest Ukrajiny zdobí oblouk vytvořený ze slunečnic, které jsou jedním z ukrajinských symbolů, a v barvách ukrajinské vlajky.

„Bojujete s neuvěřitelnou odvahou za to všechno: za naše společné hodnoty a náš evropský mírový řád. Německo stojí při vás,“ vzkázala Ukrajincům v prohlášení na Instagramu šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková.

Zdravici Ukrajincům adresoval i francouzský prezident Emmanuel Macron. „Stojíme po vašem boku a tak to bude i nadále,“ pronesl francouzský lídr v ukrajinštině v závěru svého projevu.

Ukrajině popřál také polský prezident Andrzej Duda, který uvedl, že Polsko jako první uznalo ukrajinskou nezávislost.

Ve svém projevu zveřejněném na twitteru Duda vyjádřil jménem Polska naději, že svobodná Ukrajina se po zkáze způsobené válkou obnoví a stane se prosperující zemí evropského společenství.

Jako další Ukrajině popřáli také prezidenti Finska, Lotyšska, Litvy nebo moldavská prezidentka či turecký ministr zahraničí, uvedla BBC.

Ke gratulacím se přidal i běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který Ukrajině popřál „klidné nebe“. Kyjev Lukašenkův režim viní, že na ukrajinská města odpaluje rakety, a že také poskytl běloruské území k invazi ruských pozemních vojsk na Ukrajinu.

Mychajlo Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře označil Lukašenkovo prohlášení za projev vrcholného cynismu.

Orchestr Skotské gardy u příležitosti ukrajinského výročí zahrál skladbu Stefania ukrajinské skupiny Kalush Orchestra, která s ní vyhrála hudební soutěž Eurovize.

Ukrajina si ve středu připomíná 31. výročí vyhlášení nezávislosti na Sovětském svazu. Místo tradiční vojenské přehlídky se ale letos v centru Kyjeva koná výstava zničené ruské vojenské techniky. Ukrajinci si také připomínají, že uplynulo přesně šest měsíců od 24. února, kdy ruská invaze začala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme