Čína podpoří slábnoucí ekonomiku dalšími miliardami

foto Přístav Qingdao ve východní Číně - ilustrační foto světového obchodu.

Peking - Čínská vláda uvolní na podporu a stabilizaci slábnoucí ekonomiky dalších více než 300 miliard jüanů (přes bilion Kč). Mají pomoci také s výstavbou infrastruktury. Podle agentury DPA o tom ve středu rozhodla čínská státní rada.

Rozšíření investic by mělo pomoci "udržet ekonomické aktivity na stabilním kurzu," řekl čínský premiér Li Kche-čchiang, který setkání předsedal.

Ohlášena byla také finanční pomoc pro státní výrobce elektřiny, protože v některých částech Číny docházelo v nedávných dnech kvůli přetrvávajícímu horku k jejím výpadkům. Na podporu dodávek energie mají být použity speciální dluhopisy v celkové výši 200 miliard jüanů.

Čínská ekonomika trpí, protože Peking neustupuje od své politiky nulového covidu, jejímž cílem je potlačit jakékoli ohnisko koronavirové nákazy v zárodku. Četná čínská megaměsta zavedla zejména na jaře přísná opatření, aby zabránila šíření vysoce nakažlivé omikronové varianty. Hospodářský růst v Číně navíc ovlivňují i problémy na trhu s nemovitostmi.

Čínská ekonomika, která je druhá největší na světě, ve druhém čtvrtletí klesla oproti třem předchozím měsícům o 2,6 procenta, což je více, než se čekalo. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil pouze o 0,4 procenta, tedy méně než čekali analytici a zároveň to byl nejslabší čtvrtletní růst od začátku koronavirové pandemie. Analytici uvádějí, že oficiálního cíle letošního růstu o zhruba 5,5 procenta bude těžké dosáhnout, aniž by se zrušila přísná vládní strategie přístupu k nemoci covid-19.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.06.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 1. června 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď