Města poblíž Záporožské elektrárny podle Kyjeva opět čelila ostřelování ruskou armádou

Ruské síly podle ukrajinských představitelů v neděli podnikly další raketové a dělostřelecké útoky na města v blízkosti Záporožské jaderné elektrárny. Děje se tak v době, kdy panují obavy, že boje v blízkosti zařízení by ho mohly poškodit a způsobit únik radioaktivních látek.

Záporoží Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záporožská jaderná elektrárna Enerhodar padla do rukou Rusů už 3. března. Ponechali v ní původní ukrajinský personál. Na konci léta se Rusové a Ukrajinci vzájemně obviňovali z ostřelování této největší evropské jaderné elekrárny.

Záporožská jaderná elektrárna Enerhodar padla do rukou Rusů už 3. března. Ponechali v ní původní ukrajinský personál. Na konci léta se Rusové a Ukrajinci vzájemně obviňovali z ostřelování této největší evropské jaderné elekrárny. | Foto: Alexander Ermočenko | Zdroj: Reuters

Těžké palbě v noci na neděli čelilo město Nikopol, které leží asi deset kilometrů vzdušnou čarou od Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny.

Evropa byla krok od jaderné katastrofy, zachránily nás záložní systémy elektrárny, řekl Zelenskyj

Číst článek

Ve městě bylo poničeno několik obytných domů a automobilů. Asi 1500 domácností zůstalo bez proudu, informoval na sociální síti Telegram oblastní gubernátor Valentyn Rezničenko.

Ve městě Marhanec, které leží přes řeku naproti elektrárně, ruské ostřelování podle Rezničenka poškodilo asi deset domů a jeden zničilo úplně.

Dva lidé utrpěli zranění při nočním ostřelování města Záporoží, asi 40 kilometrů od elektrárny, sdělil na sociálních sítích Anatolij Kurtěv ze záporožské radnice. Útoky podle něj poškodily pět domů.

Rusové ostřelovali také strategická města Kramatorsk a Slovjansk v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oběti nebo zranění odtud ale hlášeny nebyly i díky tomu, že obyvatelé zasažených domů byli dříve evakuováni, uvedl na facebooku gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko.

Článek pokračuje pod online reportáží

Ruské ministerstvo obrany v neděli obvinilo ukrajinské síly, že v uplynulých 24 hodinách ostřelovaly přímo Záporožskou elektrárnu.

Ukrajinská energetická společnost Enerhoatom naopak uvedla, že nemá žádné informace o nových útocích na zařízení. Ruské ministerstvo i ukrajinská společnost nicméně shodně uvedly, že nebyla zjištěna zvýšená hladina radioaktivního záření.

Z útoků na zařízení se už několikátý týden obviňují obě válčící strany. Podle deníku The Wall Street Journal se počátkem nadcházejícího týdne na inspekci do zařízení chystá Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

ula, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme