Přetahovaná o jadernou elektrárnu v Záporoží. Rusko má mučit personál, OSN vyšle experty

Ukrajinci v Záporoží v srpnu podnikli cvičení pro případ nukleární katastrofy.

Kolem Záporožské jaderné elektrárny se roztočil kolotoč nepříjemných událostí už v počátku války na Ukrajině. Rusové totiž strategický objekt obsadili hned v březnu. Teď mají lokaci údajně znovu ostřelovat. Vojáci Moskvy prý navíc mučí tamní personál, protože se obávají inspekce OSN. Ta má do bitevní zóny zamířit už tento týden.

Ukrajinský Temelín hraje v energetickém portfoliu Kyjeva klíčovou roli. Před válkou produkovala Záporožská jaderná elektrárna hned pětinu z celkového objemu vyrobené elektrické energie v zemi.

Když Rusové jadernou elektrárnu u města Energodar v Záporožské oblasti v březnu obsadili, kdekdo si vzpomněl na fatální havárii nukleární elektrárny Černobyl, ke které došlo v roce 1986 právě na Ukrajině.

A ačkoli je elektrárna v Záporoží mnohem modernější, než kdy byla ta černobylská, obavy o poškození reaktorů u Energodaru určitě nebyly a nejsou úplně neoprávněné. Rusové se totiž podle ukrajinských a zahraničních pozorovatelů chovají v areálu elektrárny velmi nezodpovědně. Hned několikrát pak měli elektrárnu dokonce ostřelovat, naposledy v neděli.

Rusové sice nadále umožňují ukrajinskému personálu elektrárnu obsluhovat, nikdo ale netuší, v jakých podmínkách zaměstnanci přežívají a zda mohou obstarávat všechny potřebné systémy.

Rusové se bojí inspekce

Situace v oblasti se koncem srpna znovu začala vyhrocovat. Jak Rusové, tak Ukrajinci se navzájem obviňují, že elektrárnu druhá strana ostřeluje. Krize se ještě více vyhrotila ve čtvrtek, kdy se úplně přerušily dodávky elektrického proudu z elektrárny. V pátek se je podle ukrajinských zdrojů ale podařilo obnovit. Přesto to ilustruje, jak křehká je současná situace v Záporoží, kterou Kyjev logicky sleduje s velkými obavami.

Zmírnit napětí by teoreticky mohlo OSN, respektive její Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Organizace chce do Záporožské jaderné elektrárny vyslat nezávislou inspekci. Jelikož by se jednalo o návštěvu místa, kolem kterého létají kulky a vybuchují dělostřelecké granáty, jde samo o sobě o odvážnou myšlenku.

Inspekce by měla být složená ze zástupců nezávislých států – nebudou v ní tedy ani Američané, ani Britové, které Moskva považuje za zaujaté (sestavu by měl vést Argentinec). Delegace by měla teoreticky zamířit na Ukrajinu už tento týden. Od papíru k realizaci vede ale ještě dlouhá cesta.

Mučí Rusové personál?

Přesto si i Rusové připouští možnost, že lidé z Mezinárodní agentury pro atomovou energii skutečně do Záporoží dorazí. Podle zahraničních médií se proto snaží v okolí areálu zahladit stopy, které by mohly Moskvu usvědčit z nepřiměřených válečných zločinů.

Web Sky News navíc informoval, že Rusové údajně mučí personál elektrárny, aby zaměstnance přinutili zatajit před vyslanci OSN určité peprné detaily o životě v elektrárně. Rusové prý navíc procházejí s personálem Záporožské elektrárny výpovědí, aby docílili jednotné verze.

Podle webu New York Times je situace tak napjatá, že Ukrajinci se ve strachu z další jaderné katastrofy znovu zásobují jódovými tabletami, které pomáhají lidskému tělu tlumit dopady radioaktivního záření.

Tagy: