Putin podle Kyjeva nařídil dobýt Doněckou oblast do půlky září. Pomoci má nový armádní sbor

Ukrajinský generální štáb tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil ruským vojskům, aby do 15. září dosáhly administrativních hranic Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, tedy dobyly zbývající část Donbasu. O Putinově rozkazu hovořil podle tisku zástupce náčelníka hlavní operační správy ukrajinského generálního štábu Oleksij Hromov.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský voják v Enerhodaru

Ruský voják v Enerhodaru | Foto: Alexander Ermochenko | Zdroj: Reuters

„Nepřítel nadále ovládá okupované části Charkovské, Luhanské, Doněcké, Záporožské, Chersonské a Mykolajivské oblasti a také se snaží vytvořit si příznivé podmínky k obnovení ofenzivy. Ruská okupační vojska znovu korigují své plány a akce v souladu s Putinovým rozkazem dosáhnout administrativních hranic Doněcké oblasti do 15. září,“ řekl generál Hromov podle listu Ukrajinska pravda.

Ukrajinským hasičům ve válečné zóně ztěžuje práci ostřelování. Jsou vyčerpaní fyzicky i psychicky

Číst článek

K obnovení ruské ofenzivy v této oblasti má podle něj posloužit nově vytvořený 3. armádní sbor ruské armády.

Ruské velení se podle ukrajinského generála rozhodlo kvůli vysokým ztrátám rozpustit 31. samostatnou výsadkovou brigádu a 22. brigádu speciálních sil, ve kterých „zůstalo naživu méně než 20 procent početního stavu“.

Ukrajinský generální štáb o čtvrtečním večeru hlásil odražení dalších nepřátelských útoků u Slovjanska, Bachmutu, Avdijivky a Novopavlivky, kde ukrajinské jednotky způsobily nepřátelským silám ztráty a přiměly je k ústupu.

Někteří členové inspekční mise odjeli ze Záporožské elektrárny. Kolik zůstalo, není jasné

Číst článek

Tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.

Putin během čtvrteční návštěvy Kaliningradu prohlásil, že cílem Ruska na Ukrajině je likvidace protiruské enklávy. „Na území dnešní Ukrajiny začala vznikat protiruská enkláva, která ohrožuje naši zemi,“ řekl Putin během setkání se školáky v Kaliningradu.

„Proto naši chlapci, kteří tam bojují, chrání obyvatele Donbasu a chrání samotné Rusko,“ citovala ho agentura Interfax. Agentura DPA napsala, že tímto prohlášením dal Putin najevo, že Rusko si na Ukrajinu dělá nárok.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme