Rusku podle Britů dochází drony. Podle Kyjeva už ztratilo přes 50 000 vojáků

Rusko za poslední den na Ukrajině provedlo 27 operací s drony, denní průměr za srpen byl 50, upozornila v úterý ve své pravidelné zprávě o situaci na Ukrajině britská vojenská rozvědka. Ruská armáda má podle Londýna problém doplňovat zásoby ničených bezpilotních strojů. Obě strany v noci na úterý provedly desítky leteckých i dělostřeleckých útoků. Ukrajinský generální štáb v úterý informoval, že ruské ztráty na Ukrajině překročily 50 000 vojáků.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zátarasy v Oděse

Zátarasy v Oděse | Foto: Dominika Zarzycka/NurPhoto | Zdroj: Reuters

Ruská vojenská doktrína v posledních letech kladla velký důraz na využití bezpilotních letadel, především jako průzkumných nástrojů ve spolupráci s dělostřelectvem.

Rusko jich ale nyní i kvůli západním sankcím omezujícím dovoz některých součástek nedokáže vyrábět dostatek, což zhoršuje strategické povědomí, které mají ruští velitelé o situaci na bojišti, míní britská rozvědka.

Rusko podle amerických tajných služeb shání miliony kusů dělostřelecké munice a raket v KLDR

Číst článek

Rusko podle Ukrajinského generálního štábu přišlo na Ukrajině už o 50 000 vojáků, dále například přes 2000 tanků, 443 letadel a helikoptér, 3305 vozidel pěchoty a 15 lodí. Čísla publikovaná oběma stranami konfliktu se značně liší a informace nelze nezávisle ověřit.

Ukrajinské letectvo provedlo v posledním dni 18 úderů na ruské pozice a zničilo ruský bitevní vrtulník Ka-52, uvádí Kyjev.

Raketové a dělostřelecké jednotky provedly 370 útoků a podle serveru Odessa Journal Ukrajinci „systematicky a efektivně“ pomocí palby ovládají přechody přes řeku Dněpr. Ukrajinské velení uvedlo, že obránci také zničili několik muničních skladů v Chersonské oblasti.

Rusko v reakci na ukrajinskou ofenzivu na jihu země přesouvá techniku z týlu, například i z Krymu, a dále se snaží o ovládnutí Donbasu, kde podle serveru Ukrajinska pravda provedlo letecké a raketové útoky na ukrajinské pozice v desítkách vesnic a měst.

Podle britského ministerstva obrany je však nepravděpodobné, že by se Rusům podařilo do poloviny tohoto měsíce dobýt zbytek Doněcké oblasti, jak přikázal Kreml.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme