Nová britská premiérka Trussová telefonicky hovořila s Bidenem

foto Nová britská premiérka Liz Trussová, 6. září 2022.

Londýn/Washington - Nová britská premiérka Liz Trussová v úterním telefonátu s americkým prezidentem Joem Bidenem řekla, že se těší na spolupráci při řešení ekonomických problémů, které rozpoutala ruská invaze na Ukrajinu. S odkazem na mluvčí Downing Street o tom informuje agentura Reuters.

"Shodli se na tom, že partnerství mezi našimi zeměmi, posílené našimi společnými hodnotami, má zásadní význam pro obranu a rozvoj svobody a demokracie ve světě," uvedla mluvčí britské premiérky.

K nástupu do premiérského úřadu Biden Trussové ještě před telefonátem poblahopřál na twitteru. "Těším se na prohloubení zvláštních vztahů mezi našimi zeměmi a na úzkou spolupráci při řešení globálních výzev, včetně pokračující podpory Ukrajiny při její obraně proti ruské agresi," uvedl.

S novou britskou premiérkou dnes po telefonu hovořil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který ji pozval do Kyjeva. Trussová pozvání podle vyjádření Downing Street s potěšením přijala.

Trussovou v úterý do funkce oficiálně jmenovala královna Alžběta II. na skotském zámku Balmoral, kde o hodinu dříve přijala rezignaci jejího předchůdce Borise Johnsona. Trussová ve svém prvním projevu ve funkci premiérky mimo jiné slíbila, že podpoří hospodářský růst snížením daní a ještě tento týden přijme opatření proti růstu cen energií.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď