Do Británie po úmrtí Alžběty II. přicházejí další kondolence. Podle Merkelové skončila jedna éra

Úmrtí britské královny Alžběty II. ukončilo jednu éru, své zemi, Evropě i světu panovnice prokazovala oddanost a propůjčovala důstojnost. V prohlášení to uvedla někdejší německá kancléřka Angela Merkelová. Dodala, že si na Alžbětě rovněž cenila vysokých morálních hodnot.

"Zprávu o úmrtí královny Alžběty II. jsem přijala s hlubokým zármutkem. Její smrt znamená konec jedné éry," uvedla Merkelová. "Neexistují slova, která by dokázala ocenit mimořádný význam královny, jejího smyslu pro povinnost, morálních principů, její oddanosti a důstojnosti, které po sedm desetiletí prokazovala Spojenému království, Evropě a světu," poznamenala.

Merkelová uvedla, že s vděčností vzpomíná na osobní setkání s královnou. A to včetně toho posledního v loňském roce na konci kancléřčiny 16leté vlády. Dodala, že všechna tato setkání považuje za nezapomenutelná.

"V tuto chvíli myslím obzvláště na královskou rodinu a krále Charlese III.," dodala.

Výjimečnost Alžběty II. v kondolencích vyjádřili i prezidenti Číny, Iráku či SAE

Do Británie po úmrtí Alžběty II. přicházejí další kondolence od hlav států z celého světa. Soustrast rodině i britskému národu vyjádřili například prezidenti Číny, Iráku či Jižní Koreje. Japonský premiér Fumio Kišida označil smrt královny za velkou ztrátu pro celý svět a také ostatní lídři vyzdvihli její výjimečnost a neúnavnou službu lidu a zemi.

"Královna Alžběta... sehrála výjimečně důležitou roli v míru a prosperitě světa. V roce 1975 navštívila Japonsko a významně přispěla k posílení japonsko-britských vztahů... je to velká ztráta nejen pro britský národ, ale i pro mezinárodní společenství," uvedl japonský premiér.

Za "velkou ztrátu pro britský lid“ označil úmrtí královny i čínský prezident Si Ťin-pching, který v dopise novému králi Charlesi III. vyjádřil hlubokou soustrast. Si Ťin-pchingovo oficiální prohlášení, odvysílané čínskou státní televizí CCTV, připomnělo, že Alžběta II. byla prvním britským panovníkem, který navštívil Čínu. "Přikládám velkou důležitost rozvoji čínsko-britských vztahů a jsem připraven spolupracovat s králem Charlesem III.," uvedl čínský prezident.

"Na královnu Alžbětu se bude vzpomínat jako na velkou historickou ikonu, která s grácií, důstojností a statečností sloužila lidu," napsal irácký prezident Barham Sálih v kondolenci rodině a britskému národu. "Za milovaného a respektované lídra" označil Alžbětu II. prezident Spojených arabských emirátů Muhammad bin Zajd Nahaján.

"Jordánsko truchlí nad úmrtím ikonického lídra. Její Veličenstvo královna Alžběta II. byla majákem moudrosti a zásadového vedení po sedm dekád. Byla partnerem Jordánska a drahým rodinným přítelem. Jsme s lidem a vedením Spojeného království v této těžké chvíli," uvedl jordánský král Abdalláh II.

Izraelský prezident Jicchak Herzog označil úmrtí britské královny za "konec jedné éry". Podobně jako další státníci, například německý prezident Frank-Walter Steinmeier, řekl, že "žila a psala historii". Podle Herzoga zanechala "velkolepý a inspirativní odkaz". Za výjimečnou osobnost, která "symbolizovala oddanost a lásku k vlasti", označil královnu Alžbětu II. izraelský premiér Jair Lapid.

Související

Více souvisejících

Královna Alžběta II. Angela Merkelová

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

Ukrajinci viní Rusko z dalšího válečného zločinu během ofenzivy u Charkova

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy