Moskva přiznává debakl u Charkova. Potvrdila stahování vojsk od Izjumu

Následky bojů u Charkova, 10. května 2022

Válka na Ukrajině (10.9.2022 9:00)

Ukrajina v posledních dnech započala chersonskou ofenzivu a šokovala bleskovým postupem v Charkovské oblasti. Ukrajinské síly již osvobodily města Balaklija či Kupjansk. Dokonce se dostaly před brány Lysyčansku či Severodněcku. Ruské ministerstvo obrany pak informovalo o stahování ruských vojsk od Balakliji i Izjumu. Šéf Ruskem dosazené správy Charkovské oblasti vyzval všechny obyvatele regionu, aby se v zájmu zachování života evakuovali.

Ukrajinské síly v Charkovské oblasti dobyly zpět okolo 2 500 kilometrů čtverečních, odhaduje americký Institut pro studium války (ISW). Protiútok na východě země nepřipravené ruské jednotky zaskočil.

Ukrajinské síly již vstoupily Kupjansku. Ruské ministerstvo obrany pak informovalo o stahování ruských vojsk od Balakliji i Izjumu. Ruští vojáci se u těchto měst prý přeskupují a přesouvají se směrem k Doněcku. Uvedl to podle agentury TASS mluvčí ministerstva Igor Konašenkov. Proruský loutkový šéf správy Charkovské oblasti vyzval všechny obyvatele regionu, aby se v zájmu zachování života evakuovali.

Kupjansk a Izjum jsou pokládány za důležité dopravní křižovatky, na kterých závisí zásobování značné části ruských okupačních vojsk na východě země. Ukrajinský postup se přelívá i k Donbasu.

Ukrajinští vojáci se podle tamního gubernátora nachází už u Lysyčansku v Luhanské oblasti, uvedl tamní gubernátor. Bitvu o toto město sváděly obě armády dlouhé týdny. Ukrajinci se z města stáhli 2. července. Následujícího dne ruský ministr obrany Sergej Šojgu oznámil, že ruská armáda tímto získala kontrolu nad celou Luhanskou oblastí. To by se již brzy mohlo změnit.

Ukrajinští vojáci pravděpodobně v Charkovské oblasti bojují s menšími neorganizovanými skupinami ruských vojáků, kteří nečekali rychlý nápor Ukrajiny na Kupjansk a Izjum. ISW tak usuzuje z přílivu snímků ruských válečných zajatců za posledních 48 hodin.

Tagy:
válka OSN invaze mučení Ukrajina Mateusz Morawiecki Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Charkovská oblast ruská invaze na Ukrajinu vojenská technologie Válečný zajatec