Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin čelí při protiútoku Ukrajiny nebývalé kritice podporovatelů. Během blamáže otevíral ruské kolo

Autor: ČTK, simao - 
11. září 2022
15:06

Ruský prezident Vladimir Putin čelí nejenom ukrajinské protiofenzivě v Charkovské oblasti, odkud se urychleně stahují ruské jednotky, ale i kritice od svých největších podporovatelů, píše list The New York Times (NYT). Proruské kanály na telegramu v posledních dnech opakovaně kritizují Kreml, který podle nich místo pomoci na frontě orgnizuje pompézní oslavy v Moskvě nebo jednoduše neinformuje o svých selháních na bojišti. Putin během ruské blamáže s ústupem z Charkovské oblasti přitom veřejně dění na frontě nekomentuje a stará se o jiné věci - otevíral nové ruské kolo či centrum sebeobrany v Moskvě.

Rozčílení proruských bloggerů ukázalo, že i když Putin úspěšně vymýtil takřka celou liberální a prodemokratickou opozici na domácí scéně, stále mu hrozí kritika od konzervativního křídla, píše NYT.

Ukrajina v posledních dnech zahájila protiofenzivu na severovýchodě země v Charkovské oblasti, kde podle pozorovatelů postupuje mílovými kroky. V sobotu Kyjev oznámil vstup do Kupjansku a bojuje se i o Izjum. Obě města jsou pro Rusko strategicky významná a prochází přes ně zásobovací linie pro frontu na Donbasu.

„Většina z (proruských bloggerů) je v šoku a nemysleli si, že by k tomu mohlo dojít,“ uvedl Dmitrij Kuzněc ze serveru Meduza. „Myslím si, že je většina z nich doopravdy naštvaná,“ dodal.

Hojně sledovaní proruští bloggeři na telegramu, který na rozdíl od facebooku či instagramu funguje v Rusku bez omezení, podporují oficiální postoj Kremlu, podle kterého ruští vojáci na Ukrajině bojují proti „nacistům“.

Někteří bloggeři - často působící na bojišti s ruskými vojáky - ale poskytují podrobnější a podle analytiků i přesnější informace o situaci na frontě než ruské úřady. Ruské ministerstvo obrany podle proruských kanálů Ukrajince podceňuje a neinformuje o selhání svých jednotek.

Pokud bude ruská armáda zlehčovat své neúspěchy, Rusové „přestanou věřit ministerstvu obrany, a brzy i celé vládě,“ řekl svým 2,3 milionu sledujících jeden z bloggerů Jurij Podoljaka.

Putin otevíral nové ruské kolo. A schytal to

Obzvlášť hlasitou kritiku na sítích si vyžádalo Putinovo sobotní otevření nového ruského kola v Moskvě. Zpravodajství státních ruských médií bylo v ostrém kontrastu s informacemi na telegramu, kde se na ukrajinských i proruských kanálech objevovaly zprávy o rychlém postupu Kyjeva v Charkovské oblasti a úprku ruských jednotek z okupovaného území.

„Pro lidi je důležité, aby si dokázali odpočinou s rodinou a přáteli,“ říkal mezitím Putin v Moskvě k otevření 140 metrů velké, „jedinečné“ atrakce.

„Uspořádali svátek za miliardy,“ napsal v sobotu jeden proruský blogger v široce sdíleném příspěvku.

„Armáda nemá žádné termokamery, žádné neprůstřelné vesty, žádné průzkumné vybavení, žádné lékárničky,“ rozčiloval se blogger a podotkl, že současná situace na frontě je pro ruské síly selháním.

Putin v novém centru sebeobrany

V Moskvě tento víkend slaví výročí jejího založení, Putin se v sobotu účastnil rovněž otevření nového sportovního centra, určeného pro bojový systém sambo (sebeobrana beze zbraně, v ruském originálu „samozaščita bez oružija“).

Ten kombinuje prvky džiu-džitsu, klasického zápasu a juda, kterému je Putin dlouhodobě oddán. V době úprku Rusů z Charkovské oblasti a další částí okupované Ukrajiny tak ruský prezident pózoval se sportovci, potěžkal si i pás pro šampiona.

Vladimir Putin v Moskvě: Pózoval se sportovci při otevření nového centra pro bojový systém samo (10.9.2022) Vladimir Putin v Moskvě: Pózoval se sportovci při otevření nového centra pro bojový systém samo (10.9.2022) | Reuters

„Ruská armáda v těchto dnech ukazuje to, co umí dělat nejlépe - nastavuje záda,“ rýpl si přitom na dálku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Selhání přiznat odmítají

Kvůli neschopnosti ruského ministerstva obrany přiznat selhání „se hroutí ruský informační prostor,“ napsal v dnešní zprávě americký Institut pro studium války (ISW).

Oficiální média nabízejí Rusům širokou škálu zmatených vysvětlení situace na frontě, například že ruské síly bojují proti celému „kolektivnímu Západu“, nebo zlehčují význam Ukrajinou narušených zásobovacích linií.

Ústup před Ukrajinci pak v některých případech Rusové maskují dokonce za záměrné přeskupení sil.

16:04
27. 4. 2024

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
27. 4. 2024

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

14:29
27. 4. 2024

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

Kompletní online

„Za účelem dosažení ohlášených cílů speciální vojenské operace osvobozování Donbasu bylo přijato rozhodnutí o přeskupení ruských vojsk v okolí Balakliji a Izjumu, aby mohla být posílena vojska v oblasti Doněcku,“ uvedla agentura TASS vyjádření mluvčího ministerstva Igora Konašenkova.

Mlčení jako zrada bojujících vojáků

Konašenkov  přitom použil opět spojení „speciální vojenská operace“, kterým Moskva označuje invazi na Ukrajinu. Zopakoval tvrzení Kremlu, že cílem ruského vpádu na Ukrajinu je zbavit obyvatele ukrajinského Donbasu údajného útlaku ze strany Kyjeva.

Americký institut pro studium války ISW se však zároveň zmiňuje o pokračujícím odporu proruských bloggerů a ruských nacionalistů ve světle současného vojenského úspěchu Ukrajiny. Mlčení ruského ministerstva obrany je „zradou vojáků, kteří bojovali a stále bojují“ na Ukrajině, napsal jeden z nich.

Video  Putin se loučil s Gorbačovem (†91): Rudé růže a klanění nad otevřenou rakví  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa