Roztomilé i urážlivé přezdívky Alžběty II. Jinak jí v soukromí říkal Philip i pravnuk George

Královna Alžběta II. a princ Philip v Balmoral

Pro celý svět byla Alžběta II. známá jako královna, panovnice či Její Veličenstvo. V kruhu nejbližších si však vyslechla řadu jiných a mnohdy roztomilých přezdívek. Jak nejdéle vládnoucí panovnici oslovoval její milovaný manžel princ Philip či princ George?

Vztah Alžběty II. a prince Philipa byl výjimečný. Strávili spolu 74 let a v mnohém byl manžel královně oporou. „Celou dobu byl Philip dva kroky za královou jak fyzicky, tak v životě. Alžběta II. dávala přednost královským povinnostem před osobním životem,“ podotkla reportérka CNN Prima NEWS Daniela Révai.

Že byl vztah manželů unikátní, potvrzují také přezdívky, kterými Brity milovanou panovnici princ oslovoval. „V soukromí jí říkal Lilibet, což je přezdívka z dětství. Dále jí oslovoval miláčku, ale také klobáso či klobásko. Jak tato přezdívka vznikla, však není jasné,“ doplnila.

Přezdívka mnohým vykouzlila úsměv na tváří. Princ Philip však pro Alžbětu II. měl i jiné úsměvné oslovení. „Slyšel jsem, jak ji vévoda z Edinburghu láskyplně oslovoval jako zelí,“ uvedl královský životopisec Robert Lacey v roce 2006, píše web Metro.co.

Kde se oslovení vzalo?

Scenárista filmu Královna z roku 2006 Peter Morgan v jedné scéně zobrazil prince Philipa, jak ve chvíli, kdy jde do postele, královně oznámí: „Uhni, zelí.“ „Ptal jsem se v královských kruzích a bylo mi řečeno, že tak vévoda někdy královně říká,“ podotkl. Spekulace o původu této přezdívky se často točí kolem francouzského oslovení, kdy lidé říkají svým blízkým „mon petit chou“ – moje malé zelíčko. Je však možné, že za oslovením stojí i jiný soukromý vtip nebo příhoda.

Princ Philip však nebyl jediným, kdo královnu oslovoval přezdívkou. V rozhovoru, který Catherine, princezna z Walesu, poskytla v dubnu 2016 u příležitosti oslav královniných 90. narozenin, prozradila milý detail o vztahu svého nejstaršího syna s jeho prababičkou, královnou Alžbětou II. „George má teprve dva a půl roku a říká jí Gan-Gan,“ uvedla.

Královna matka Alžbětě II. říkala Lilibet. Stejně tak ji osloval její otec Jiří VI. „Lilibet je moje pýcha. Margaret je moje radost,“ uváděl ve vztahu ke svým dcerám. A jak královně přezdívali ostatní blízcí? Nejbližší jí směli oslovovat „Mama“ – tedy matko, mami, maminko, píše web British Heritage.

Nepěknou přezdívku si však královna vysloužila od svého kontroverzního strýce, krále Eduarda VIII., který abdikoval kvůli svatbě s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. Alžbětě II. údajně přezdívali Shirley Templeová, a to kvůli baculaté postavě a kudrnatým vlasům, které vypadaly podobně jako u dětské hvězdy.

Tagy: