Zlom ve válce? Z Putinovy riskantní sázky se stává vyslovený hazard, ruský kolaps u Charkova dává Ukrajincům šanci na další úspěchy

Jan Kofroň

ANALÝZA | Ukrajinská armáda v posledních dnech dobyla zpět rozsáhlá území okupovaná Rusy v Charkovské oblasti. Na některých místech se dostala až k ruské hranici. Je to dosud bezesporu největší ofenzivní úspěch Ukrajinců a má dopady nejenom ve vojenské, ale i v politické rovině. Dovolím si tvrdit, že může jít o zlom. O zlom, který dává Ukrajincům dobrou šanci pro porážku Ruska, což je scénář, kterému bych ještě tři měsíce nazpět dával šance maximálně v jednotkách procent.

Už na konci dubna začalo být jasné, že Rusové nebudou schopni obklíčit ukrajinské síly na Donbasu, což znamenalo, že Ukrajinci dokáží i přes dílčí uzemní ztráty Rusy zastavit. Ruským maximem se tak stalo červnové dobytí Severodoněcku a Lysyčansku, což před válkou byla stotisícová města. Rusové sice i potom zaznamenali několik velmi omezených úspěchů, ale bylo zřejmé, že jejich ofenzivní možnosti jsou velmi limitované.

Útočné vyčerpání Rusů samo o sobě pochopitelně neznamená ukrajinský útočný úspěch. Ostatně kdyby tomu bylo naopak, Ukrajinci by ztracená území získali nejpozději v červnu.

Útok, zejména takový, který usiluje o prolomení obrany, je poměrně náročnou disciplínou. Je třeba mít nejen dostatek sil s poměrně velkými schopnostmi, ale samozřejmě i dobrý plán a trochu štěstí na chyby obránce. Při dostatečně velké početní (či technologické) převaze se sice průlom stává pravděpodobnějším, ale schopný obránce má ve většině situací velkou šanci útočníkovi uštědřit značné ztráty a udržet obranu přinejmenším několik dní, ne-li týdnů.

V létě se dlouho spekulovalo o útoku na Cherson. To je bezesporu lákavý cíl, a to proto, že Rusové mají omezené možnosti jeho zásobování a posilování. V případě průlomu ruské obrany by tu hrozilo nejenom, že Moskva přijde o toto území, ale především že ztratí významný počet mužů a techniky. Nebavíme se tu o pár kusech, ale o vyšších desítkách tanků, děl, bojových vozidel... Takový výsledek by výrazně naklonil misky vah ve prospěch Ukrajiny.

Protiruská ofenziva na jihu Ukrajiny postupuje, ale za cenu citelných ztrát. Takto ji popisují sami vojáci

Ukrajinci měli už od začátku léta v oblasti výraznou početní převahu, což dávalo naději (nikoli však jistotu) na úspěšnou ofenzivu. Rusové ale poslední týdny své jednotky v oblasti posílili. Samotný útok začal na konci srpna, kdy mnozí včetně mě už přestávali věřit, že se Ukrajinci před příchodem podzimu k nějaké akci odhodlají.

Faktem na druhou stranu je, že do neděle 11. září večer, kdy píšu tento text, se Ukrajincům nepodařilo obranu Chersonu prolomit, byť do ní na několika místech výrazně pronikli. To lze označit za dočasné defenzivní vítězství Rusů, i když s ohledem na vývoj jinde na frontě může mít vysloveně jepičí život.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Jak poměr sil změnila úspěšná charkovská ofenziva?
  • V čem spočívá Putinova riskantí sázka a proč je z ní náhle vyslovený hazard?
  • Co Putinovi brání v povolání dalších mužů na frontu?
sinfin.digital