Kolem rakve s královnou v Edinburghu za den prošlo 26.000 lidí

foto Smuteční průvod s rakví zesnulé britské královny Alžběty II. se 12. září 2022 vydal z paláce Holyroodhouse do katedrály svatého Jiljí v Edinburghu. Za pohřebním vozem kráčí král Karel III. se svými sourozenci, tedy princeznou Anne a princi Edwardem a Andrewem (na snímku zleva).

Londýn - Kolem rakve královny Alžběty II., která je od pondělí vystavena v katedrále v Edinburghu, za necelých 24 hodin prošlo na 26.000 lidí. Informovala o tom na twitteru skotská vláda. Fronta lidí, kteří na možnost se zesnulou panovnici se rozloučit ještě čekají, už se uzavřela a policie do ní další zájemce nepouští. Rakev s královnou bude večer letecky přepravena do Londýna, do středy zůstane v Buckinghamském paláci.

Katedrála svatého Jiljí byla v Edinburghu otevřená po celou noc a v několikakilometrové frontě čekaly tisíce lidí. Právě v noci se ale čas čekání u vstupu do svatostánku snížil až na 45 minut, přes den trvalo stání ve frontě i několik hodin, v pondělí někteří čekali až deset hodin.

Rakev s pozůstatky britské královny Alžběty II. opustí Skotsko. Kolem 19:00 SELČ bude její rakev přepravena z Edinburghu na vojenské letiště Northolt v Londýně, odkud zamíří do Buckinghamského paláce. Tam se s ní budou moci rozloučit členové královské rodiny. Ve středu se rakev přesune do Westminsterského paláce.

Ulice Edinburghu budou plné i dnes večer, kdy kolem 18:00 městem projede smuteční kolona s rakví na letiště. Armádní letoun C-17 Globemaster přepraví rakev s královnou na letiště Northolt u Londýna, na palubě bude i princezna Anne, sestra krále Karla III.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 03:00 11°C

Celá předpověď