To jsme nechtěli. Milion chvilek se omluvil za klec pro Babiše

14.09.2022 8:42

V pondělí odstartoval soudní proces se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a spolek Milion chvilek pro demokracii přitáhl před soud klec s kavalcem. Jenže se svým nápadem narazil. Spolku vyčinil jak řadový člen TOP 09 Miroslav Kalousek, tak ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). A spolek se začal bránit. Nahlédněte.

To jsme nechtěli. Milion chvilek se omluvil za klec pro Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí Milion chvilek uspořádalo demonstraci před soudní budovou, kde se koná soud s Andrejem Babišem

12. září začal soud se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Je obžalován z napomáhání k dotačnímu podvodu. Soudce Jan Šott, který před lety soudil i exministra dopravy za Věci veřejné Víta Bártu, upozornil, že se Babišova obžaloba může rozšířit ještě o poškozování finančních zájmů EU.

Babiš tvrdí, že celý proces je nesmyslný a nikdy k němu nemělo dojít. Tvrdí, že jde o zpolitizovaný proces, který proti němu nechal rozjet „polistopadový kartel".

A spolek Milion chvilek pro demokracii na počátek procesu zareagoval tím, že před pražský městský soud přitáhl klec s kavalcem.

To notně rozzlobilo exministra financí z řad TOP 09 Miroslava Kalouska.

„Demonstrace u Sněmovny na podporu toho či onoho politického rozhodnutí jsou legitimní a patří k demokracii. Demonstrace u soudu na podporu toho či onoho rozsudku o vině a trestu jsou nešťastným nepochopením principů právního státu. To se nemělo stát,“ poznamenal na svém twitterovém účtu Miroslav Kalousek. Reagoval tak na informaci o demonstraci Milionu chvilek u budovy soudu.

Obdobně se vyjádřil ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Dnešní ‚demonstrace‘ před soudem vypovídá málo o Andreji Babišovi, avšak mnohé o jejích organizátorech. I politik má právo na nerušené soudní řízení. Vážení soudci, suďte prosím podle zákonné, nikoli ,lidové' či internetové spravedlnosti!“ žádal ministr na Twitteru.

A spolek Million chvilek se začal bránit.

„Milí a vzácní přátelé, rádi bychom se krátce vyjádřili ke včerejšímu happeningu. Mrzí nás, že jsme akcí nedokázali předat myšlenku, se kterou jsme ji připravovali. A že jsme umístěním ,vězeňské kanceláře prezidenta Babiše' před budovu soudu vyvolali dojem, že chceme vyvíjet tlak na soudce. To naším cílem nebylo,“ lze se dočíst na jejich Facebooku.

Klec s kavalcem prý spolek raději uklidil do garáže, neboť prý nechce vyvolat dojem, že se jakkoli pokouší ovlivnit justici.

Ale to podle spolku nic nemění na tom, že si jeho členové a podporovatelé nepřejí, aby se Andrej Babiš stal prezidentem České republiky.

„Nadále však chceme upozorňovat na hrozbu případné Babišovy prezidentské kandidatury. Obžalovaný člověk na Hrad kandidovat nemá, a svou kandidaturu nemá ani zvažovat. Vždy by vzbuzoval podezření, že jen potřebuje prezidentskou imunitu. Proto nyní intenzivně hledáme přesnější a citlivější způsob, jak toto důležité sdělení předávat. Upřímně děkujeme za vaše reakce a vaši kritiku. Vnímáme je a věříme, že nám pomůžou v dalších krocích,“ uzavřel spolek.

Milion chvilek promlouvá

To, že spolek udělal s klecí pro Babiše chybu, konstatoval i zakladatel Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

„MCH má za sebou spoustu skvělých happeningů. A teď také jeden, co se nepovedl. Důležitá je však sebereflexe a schopnost se z vlastních chyb poučit. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Umět přiznat chybu, to je znak síly a odvahy. Oceňuji tohle rozhodnutí a držím palce do dalších dní. Však ono zase bude líp,“ ujistil všechny v diskusi pod příspěvkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláčený docent Tuleja? A což takhle proklepnout profesuru Fialy, nabízí novinářům Žantovský

11:42 Vláčený docent Tuleja? A což takhle proklepnout profesuru Fialy, nabízí novinářům Žantovský

TÝDEN V MÉDIÍCH Prezidentu Petru Pavlovi musel projev k výročí konce druhé světové války napsat člov…