Rusko vypálilo osm raket na Kryvyj Rih, dál útočí na ukrajinskou infrastrukturu

Rusko vypálilo osm střel s plochou dráhou let na Kryvyj Rih na jihu Ukrajiny se záměrem narušit ve městě dodávky vody, uvedl ve středu večer na sociálních sítích zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Upřesnil, že oběti na životech na místě nejsou. Bombardování ale označil za teroristický čin. Obdobný útok ruských sil z nedělního večera přerušil dodávky elektřiny na mnoha místech Ukrajiny včetně Charkova.

Tento článek je více než rok starý.

Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský raketový systém Uragan

Ruský raketový systém Uragan | Foto: EYEPRESS Images | Zdroj: Reuters

„Je to teroristický čin proti našim lidem, proti konkrétnímu městu,“ uvedl na sociální platformě Telegram Tymošenko. „Je jim jedno, že lidi připraví o vodu,“ podtrhl.

Policie ‚vylepila‘ plakáty oslovující svědky válečných zločinů na Ukrajině. Chce stíhat jejich pachatele

Číst článek

Šéf vojenské správy města Oleksandr Vilkul vyzval obyvatele jihoukrajinského města, aby zůstali v krytech. Zároveň je požádal, aby nic souvisejícího s ostřelováním nefotografovali a neumisťovali tento obsah na sociální sítě.

V době útoku byl ve všech částech Ukrajiny s výjimkou Ruskem okupovaného poloostrova Krym vyhlášen letecký poplach, informoval zpravodajský portál Ukrajinska pravda.

Výpadek elektřiny

V neděli večer Rusové podle ukrajinských představitelů zaútočili u Charkova na tepelnou elektrárnu, kde při zásahu rakety zemřel jeden její zaměstnanec. Úplný výpadek dodávek v důsledku ruského bombardování kritické infrastruktury nastal také v Doněcké oblasti a bez elektřiny byly také části Záporožské, Dněpropetrovské a Sumské oblasti.

V úterý poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak agentuře Reuters řekl, že Ukrajina se obává nárůstu počtu ruských útoků na ukrajinskou kritickou infrastrukturu. Zároveň vyzval Západ, aby Kyjevu poskytl systémy, které by mu umožnily chránit ukrajinský vzdušný prostor a těmto útokům zamezit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme