S doporučením rozpočtové rady souhlasí Piráti, změny jsou nutné i podle KDU-ČSL

foto Ilustrační foto - Jednání vlády, fototermín před začátkem jednání, 22. června 2022, Praha. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Praha - Vláda se podle ministra práce a sociálních věcí a předsedy lidovců Mariana Jurečky musí zabývat změnou veřejných financí nejen na straně výdajů, ale i příjmů. Reagoval tak na názor Národní rozpočtové rady, že nerovnováhu ve veřejných financích lze vyrovnat pouze zvýšením daňových příjmů a změnou mandatorních, čili zákonem stanovených výdajů. S doporučeními rozpočtové rady souhlasí Piráti. Jejich předseda a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ČTK sdělil, že jeho strana vládě navrhla právě připravovanou daň z mimořádných zisků. Koalice podle něj pracuje i na složitějších reformách, které jsou třeba pro změnu mandatorních výdajů.

Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí, kterou dnes rozpočtová rada zveřejnila, konstatuje, že propast mezi příjmy a výdaji rozpočtů se v ČR zvětšuje a obrat směrem k udržitelnosti není na obzoru. Nerovnováha veřejných financí dosáhla podle rady takového rozsahu, že může být odstraněna pouze zvýšením daňových příjmů ve spojení se změnou zákonů, které řeší takzvané mandatorní výdaje či definují rozsah činností státu. Významná nerovnováha českých veřejných financí podle rady vznikla kombinací rozpočtově nerozvážných kroků učiněných zejména v posledních dvou letech a dlouhodobého neřešení budoucích dopadů demografického vývoje.

S doporučeními rady souhlasí koaliční Piráti. "Proto jsme již před létem s Piráty navrhli daň z neočekávaných zisků a přesvědčili jsme koaliční partnery o potřebnosti této mimořádné daňové úpravy včetně zahrnutí bankovního sektoru," uvedl dnes Bartoš. Stejně tak Piráti usilovali o změny ve zdanění těžby, v tomto případě ale zatím koaliční partnery nepřesvědčili. Uvedl také, že změna mandatorních výdajů je otázkou složitějších reforem, na kterých koalice pracuje. Zmínil i chystanou digitalizaci služeb, která znamená úspory nejen času a peněz lidí, kteří vše musí vyřizovat složitě a často osobně na úřadech, ale právě i výdajů na straně státu. "A na tom pracuji ve spolupráci s resorty s mým týmem pod úřadem vlády, Českým digitálním týmem, ale i odborníky z neziskového a byznys sektoru," konstatoval.

"Určitě se musí vláda zabývat systémovou změnou nejen v oblasti výdajů, ale také v oblasti příjmů," reagoval na dotaz ČTK předseda lidovců a vicepremiér Jurečka.

Koalice ODS, lidovců a TOP 09 šla do loňských sněmovních voleb se slibem ozdravení veřejných rozpočtů, současně ale i nezvyšování daní. Starostové a Piráti se k růstu daní nestaví natolik striktně. Premiér Petr Fiala (ODS) letos v lednu ve Sněmovně prohlásil, že jeho vláda nebude zvyšovat celkovou daňovou zátěž občanů. Daň z neočekávaných zisků pro firmy kabinet chystá v souvislosti s energetickou krizí a růstem cen elektřiny a plynu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 9.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je čtvrtek 9. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď