Západ se nesmí bát ruského vydírání, říká Zelenskyj. Zmínil třetí světovou válku

Volodymyr Zelenskyj přes videokonferenci promlouvá k islandskému parlamentu.

Ukrajina pokračuje ve své protiofenzivě na severovýchodě země, ruské síly mezitím vytvořily obrannou linii mezi řekou Oskil a městem Svatove. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany. Ukrajinský prezident Zelenskyj Západu vzkázal, že se nesmí bát ruského jaderného vydírání. Zmínil i třetí světovou válku. Záporožská jaderná elektrárna, kterou už měsíce okupují ruští vojáci, byla připojena zpět k ukrajinské rozvodné síti. Světem rezonují záběry z odhalených masových hrobů v Izjumu.

Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzivě na severovýchodě své země, zatímco ruské síly vytvořily obrannou linii mezi řekou Oskil a městem Svatove. Potvrdilo to britské ministerstvo obrany v pravidelné zprávě, která se opírá o zjištění zpravodajských služeb.

„Rusko považuje udržení kontroly nad touto zónou za důležité, protože jí prochází jedna z mála hlavních tras pro doplňování zásob, které Rusko stále kontroluje ze své Belgorodské oblasti,“ uvedlo britské ministerstvo na Twitteru.

Institut pro studium války (ISW) však jednání Rusů nechápe. Podle expertů okupanti provádějí nesmyslné ofenzivní operace kolem Doněcka a Bachmutu na východě Ukrajiny, místo aby se soustředili na obranu proti postupujícím ukrajinským protiofenzivám v Charkovské oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že jednání Západu s Ruskem kvůli obavám z jeho jaderného arzenálu by bylo nejhorším výsledkem, který by Rusko povzbudil – a mohl by vést ke třetí světové válce. Zdůraznil, že Západ by se neměl bát ruského vydírání. „Nemohu ani pochopit, jak mohou světové bezpečnostní a zpravodajské agentury a mocné mozky připustit, aby Rusko vůbec pomýšlelo nad použitím jaderných zbraní,“ sdělil.

Okupovaná Záporožská jaderná elektrárna byla opět připojena na ukrajinskou rozvodnou síť. S odkazem na své zaměstnance v elektrárně o tom informovala Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Technici opravili jedno ze čtyř vedení, a zařízení je tak po dvou týdnech opět zásobována elektřinou z ukrajinské sítě. Elektrárna potřebuje energii na chlazení reaktorů a udržení chodu.

Technici v pátek odpoledne obnovili hlavní 750kilovoltové vedení. Další tři záložní vedení, poškozená během bojů, zůstávají nadále mimo provoz, uvedla MAAE.

Tagy:
válka invaze Twitter Ukrajina on-line Volodymyr Zelenskyj masový hrob Rusko Mezinárodní agentura pro atomovou energii Izjum ruská invaze na Ukrajinu