Vondra odmítl nabídku kandidovat na prezidenta republiky

Europoslanec a místopředseda občanských demokratů Alexandr Vondra patřil do okruhu osobností, které oslovil předseda poslanců ODS Marek Benda v souvislosti s možnou prezidentskou kandidaturou. Vondra dnes v pořadu Partie televize CNN Prima News uvedl, že nabídku odmítl. Zopakoval slova premiéra Petra Fialy (ODS), že koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) oznámí svůj postoj k prezidentské volbě koncem měsíce.

Vondra uvedl, že Benda se v posledních měsících poctivě snažil hledat společného kandidáta vládní koalice Spolu. Potvrdil, že Benda oslovil i jeho. "Poradil jsem se s manželkou a řekl jsem, ať se nezlobí, že ne," řekl Vondra na CNN Prima News.

Vládní koalice Spolu a Pirátů se STAN se v koaliční smlouvě dohodla, že se pokusí na úrovni předsedů najít společný postup pro prezidentskou volbu. Později usilovala o nalezení společného kandidáta koalice Spolu. "Řešení představíme ještě v září. Stane se tak po komunálních a senátních volbách. Situace se projasňuje. Objevují se kandidáti, kteří se těší podpoře veřejnosti. S řešením přijdeme, představíme ho během několika dnů či týdnů," řekl Fiala tento týden Lidovým novinám.

Mezi potvrzené účastníky prezidentských voleb patří mimo jiné bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, předseda odborářů Josef Středula, bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer, podnikatel Karel Janeček či poslanec SPD Jaroslav Bašta. Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce své rozhodnutí oznámit na konci října.

Související

Alexandr Vondra

Vondra: Zemřela žena, která držela pevně maják svobody

Jako na dámu, která dovedla sestoupit k lidem a která navzdory dodržování tradic a pravidel dovedla být lidská a neformální, vzpomínají na královnu Alžbětu II. bývalý velvyslanec v Británii Libor Sečka a někdejší poradce prezidenta Václava Havla Alexandr Vondra. Sečka byl velvyslancem v Británii od roku 2016 do loňského srpna, s královnou se setkal několikrát. Vondra vzpomínal hlavně na první setkání s Alžbětou v Buckinghamském paláci v březnu 1990. Dodal, že odchází kus velké tradice.
30. kongres ODS

OBRAZEM: Na 30. kongresu si ODS zvolila nové vedení, straníci posty obhájili

ODS si na svém 30. kongresu zvolila nové vedení. V atmosféře se na místě stále odrážela euforie z úspěchu v říjnových sněmovních volbách, kdy ODS stála v čele vítězné koalice Spolu. Odpovídala tomu i důvěra, kterou v hlasování od delegátů obdrželi předseda Petr Fiala a 1. místopředseda Zbyněk Stanjura.

Více souvisejících

Alexandr Vondra prezident čr

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 24 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy