Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
I psi se učí mluvit aneb kdy štěňata začínají štěkat
Sdílet:

I psi se učí mluvit aneb kdy štěňata začínají štěkat

Psi
Všeobecné

Plánujete-li si pořídit štěně, ať už je hodláte koupit, adoptovat, nebo očekáváte vrh od vaší fenky, je vždy namístě trochu zapátrat a zjistit si co nejvíce informací o tom, co vás se čtyřnohým přírůstkem všechno čeká. Abyste byli schopni vše naplánovat, připravit a svému štěněti či štěňatům poskytnout tu nejlepší péči. Ať už jste novopečený majitel, nebo chovatel. V každém případě jedna věc, kterou mají začínající majitelé – pejskaři i chovatelé – společnou, je, že i přes veškerou snahu dozvědět se toho dopředu co nejvíc, některé věci se zkrátka nedozvíte, dokud na ně se svým parťákem v praxi nenarazíte.
Alespoň základní orientace ve vývoji štěněte vám ale může pomoct pozorovat a mapovat jejich růst a prožívat s vaším drobkem všechna jeho „poprvé“. Znalosti o tom, kdy štěňata rozlepují oči, kdy začínají přijímat i pevnou stravu a kdy mohou být odstavena, jsou samozřejmě nezbytné. Některá další „poprvé“ vám však možná vyvstanou na mysl až později – například v jakém věku se štěňata učí štěkat. V tomto článku si tuto otázku rozebereme, nastíníme si, jak to vůbec je s vývojem psího hlasu a kdy tedy bývají štěňata schopná poprvé štěknout.

Raná vokalizace

Novorozená štěňata nejčastěji inklinují k tomu, být překvapivě tichá. První dny tráví pouze spánkem, sáním mléka, lehkým čenicháním okolo, tetelením se kolem matky. Obecně tedy nejsou dvakrát aktivní ani hlučná. Štěňata se totiž sice rodí už s formovanými hlasivkami, ale stejně jako nerozlepí oči, dokud nejsou několik týdnů stará, ani své hlasivky a dech nezačnou dostatečně kontrolovat o moc dříve.

Málokdy tedy zaslechnete štěně mladší dvou týdnů kňučet. Na tyto první hlasové projevy přichází čas až ve chvíli, kdy malí chlupáči otevřou oči a začnou pořádně chodit. Tyhle prvotní zvuky bývají velmi jednoduché a tiché a jedná se většinou jen o jakési kníkání. Pronikavému „pláči“ se štěně naučí pouze v případě, nemá-li dostatek mléka nebo se dostane do jiného diskomfortu.

V případě vrhu štěňat se budou hlásky sourozenců vyvíjet doslova skupinově. Jakmile objeví svůj hlas jedno štěně, další se připojí, svého sourozence napodobí a během pár málo dní se váš dosud zcela tichý, klidný vrh změní v učiněný štěněcí orchestr.

Zhruba okolo třetího až čtvrtého týdne života se štěňata plně pouští do objevování svých hlasových možností a často touto dobou bývají poměrně upovídaná. Kňučením a dalšími jednoduchými zvuky začínají komunikovat se svými sourozenci a snaží se získat si tak i pozornost matky.

První štěkací pokusy

Štěňata, nakolik se jejich hlasové projevy začnou brzy zesilovat, většinou nezačnou štěkat zhruba do dvou měsíců věku. Tedy zhruba okolo osmého týdne nejdřív můžete od svého svěřence očekávat první pokusy o jakýsi štěk. Ten však většinou bude znít spíše jako nakřáplé ňafnutí, a to i když se na vás v rámci hry bude snažit pouštět hrůzu štěně velkého plemene, jako je třeba rotvajler, který bude v dospělosti s největší pravděpodobností schopen hlubokého, ostrého štěkotu.

Avšak ani případy, kdy štěňata začínají své hlasivky testovat až později, nejsou výjimečné. Někteří jedinci se dostanou do nového domu ve dvanácti týdnech věku, a to aniž by se kdy vůbec pokusili štěknout.

Další vývoj psího hlasu

Schopnost štěkotu se u štěněte nemusí objevit dříve než ve třech čtyřech měsících, někdy i později. Chlupáči, kteří se naučí svůj hlas ovládat a formovat do štěkotu dříve, zůstávají mnohdy i v dospělosti upovídaní a pro štěk zkrátka nejdou daleko.

Malé štěně svůj hlas a schopnost štěkat objeví během hry, když se příliš rozdovádí, nebo třeba v důsledku náhlé frustrace – zvuk, který se jim ozve z hrdla, tak může být stejným překvapením pro ně samé jako pro vás.

Běžné podněty však nutně nemusí vést k tomu, že vaše štěně na jejich popud začne automaticky štěkat. Někteří psi – a plemena psů – jsou přirozeně tišší než jejich kolegové.

Reakce na vzruchy

Jako v případě dalšího psího přirozeného chování, psi jsou zkrátka výborní napodobovatelé a často tak kopírují ostatní psy kolem sebe. Máte-li druhého psa, který štěká, vaše nové štěně se nejspíše naučí štěkat dříve, stejně jako psi – samci – většinou nezačnou značkovat se zvednutou nohou, dokud to neodkoukají od jiných psů.

Začnete-li se socializací štěněte rovnou od třetího měsíce výše (s ohledem na jeho adaptaci a očkování), strmý progres v jeho sociálním vývoji a interakce s mnoha psími parťáky může vést k rozvinutí jeho hlasových projevů, které vám napoví, jak hlasitý bude váš pes v dospělosti a jaké vzruchy jej vyprovokují ke štěkání.

V každém případě je důležité už touto dobou nastavovat určitá pravidla – například že by si štěně nemělo vyštěkávat pozornost nebo že není třeba štěkotem hlásit každého člověka, který projde okolo domu.

Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru