Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chlapi bez motivace, velitelů i výzbroje. Putinových 300 tisíc rezervistů není „ve formě“

Autor: Jakub Kopřiva, Maxmilián Nový, Mii - 
21. září 2022
14:19

Ohlášená částečná mobilizace v Rusku se bude podle slov ruského ministra obrany Sergeje Šojgua týkat 300 tisíc mužů s vojenskou zkušeností. Jenže opravdu jde o chlapy schopné okamžitě vyrazit do boje? Spíš ne, shodují se experti. Rusko pro rezervisty nemá dostatek výzbroje ani instruktorů, kteří by je vycvičili, navíc sami muži postrádají motivaci vyrazit do boje.

„Náboru do vojenské služby budou podléhat pouze občané, kteří jsou v současné době v záloze, a především ti, kteří sloužili v ozbrojených silách, mají určitou vojenskou specializaci a příslušnou zkušenost,“ uvedl ve svém projevu ruský prezident Vladimir Putin.

Šojgu odhadl, že se pokyn bude týkat 300 tisíc mužů. „Máme obrovské mobilizační zdroje těch, kteří sloužili, mají bojové zkušenosti, vojenskou specializaci. Máme jich téměř 25 milionů,“ prohlásil ruský ministr.

Kde je shromáždí? Kdo jim bude velet?

Z vyjádření obou čelních představitelů Kremlu to může vypadat, že jde o vycvičené vojáky okamžitě schopné vyrazit do boje. Jenže realita je zřejmě odlišná.

Vojenský analytik Lukáš Visingr podotkl, že částečná mobilizace už v Rusku probíhá. „Začali formovat dobrovolné prapory před nějakou dobou, rekrutují vězně, ve větší míře nasazují žoldnéře, což jakési projevy částečné mobilizace jsou. Teď to bylo formálně vyhlášeno. Má to ale relativně omezené měřítko a dá se říct, že je to vojenský nesmysl a politické riziko,“ uvedl pro Blesk.

Video  Vladimír Putin vyhlásil částečnou mobilizaci obyvatelstva  - Videohub
Video se připravuje ...

Podle něj ohledně mobilizace existuje hodně vojenských otázek. „Kde ty lidi shromáždí, kdo je vycvičí, když instruktory poslali na Ukrajinu bojovat, kdo jim bude velet, když Rusko má notorický nedostatek důstojníků a poddůstojníků,“ vyjmenoval aspekty, které nejsou jasné.

Podotkl také, že Rusko pro rezervisty podle všeho nemá dostatek výzbroje. „To si nejsem jistý, jak z nich sestaví nějaké opravdu funkční bojeschopné jednotky. Jak budou zásobovat, když ruská logistika nezvládá ani ty síly, které jsou na Ukrajině teď?“ zamyslel se Visingr.

I docent Ondřej Ditrych, ředitel Ústavu mezinárodních vztahů, podotkl, že boj není primárně o kvantitě, ale o kvalitě. „Není vůbec jasné, kde by měl ruský stát skutečně vycvičené a zkušené záložníky najít. Navíc technika, která je patrně uložená ve skladech, nemusí stačit nebo je svojí kvalitou spíše druhořadá,“ upozornil pro Blesk.

Podobně hovoří generál Petr Pavel. „300 tisíc záložáků, které (Rusko, pozn. red.) na frontu posílá, jsou vojáci bez zkušeností s novou taktikou, technikou a diskutabilní motivací,“ podotkl dříve nejvýše postavený člověk v NATO.

Podle podplukovníka Ivo Zelinky ze 43. výsadkového praporu české armády současná ruská armáda není mobilizačního typu. „Její schopnost mobilizace paradoxně od 24. února graduálně klesá. Půjde o to udržet v uniformě ty, kteří už v ní jsou, a možnost používat vojáky základní služby na frontě,“ konstatoval Zelinka na twitteru.

Ditrych si proto myslí, že v krátkém časovém horizontu vyhlášení mobilizace nebude znamenat velký zvrat. „Je zde patrná i souvislost s tím, že separatistické republiky a některá další okupovaná území jako Cherson a Záporoží by měla vyhlašovat referenda o připojení k Rusku. To se neděje náhodou a bez vědomí Kremlu, který se tak snaží zvýšit sázky. Je to ale dvousečné, protože když se mu nepodaří území ubránit, utrpí jeho reputace směrem dovnitř Ruska,“ vysvětlil ředitel.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa