Razie při loučení s Alžbětou: Harmonikář protestsongem strhl dav, zatkli ho za pobuřování

Policie zadržela před britským konzulátem v Hongkongu muže, který během vigilií za zesnulou královnu hrál na harmoniku. Hudebník, který zanotoval protestsong zvaný Sláva Hongkongu, je podezřelý z pobuřování. Podle zákona v této někdejší britské kolonii stále hrozí za urážku královské rodiny dva roky vězení.

Před britským konzulátem v Hongkongu se sešly v pondělí večer stovky lidí, aby vzdaly hold královně, jejíž státní pohřeb se tou dobou konal v Londýně. Událost se stala rafinovanou formou protestu proti současným poměrům a čínské centrální vládě v Pekingu, informuje CNN.

Během pondělního smutečního aktu někteří lidé před konzulátem drželi v rukou telefony, na nichž sledovali pohřeb, jiní měli v rukou svíce nebo květiny. Jeden z přítomných mužů využil situace, aby zahrál píseň Sláva Hongkongu, která vznikla před třemi lety během protivládních protestů v této autonomní oblasti. Video s tímto popěvkem, jehož text požaduje mimo jiné „aby v Hongkongu zavládla svoboda“, má na internetu miliony shlédnutí.

Poté, co harmonikář zanotoval melodii, lidé rozsvítili své telefony a začali s ním zpívat. Někteří také začali skandovat hesla z dob protivládních demonstrací. Nedlouho poté zasáhla policie, muže naložila do antonu a odjela s ním na policejní služebnu. Na dotaz CNN později informovala, že zadržený 43letý muž příjmením Pang byl skutečně zadržen kolem půl desáté v noci a je podezřelý z pobuřování. Po výslechu měl být propuštěn na kauci.

Hongkongský zákon o pobuřování je součástí vyhlášky z roku 1938, kterou původně využívala koloniální vláda k potírání pro-čínských a komunistických aktivistů. Pobuřování definuje jako projev, který vyvolává nenávist nebo pohrdání vůči královně, jejím dědicům nebo hongkongské vládě. Zákon se již celá desetiletí nevyužíval, za jeho porušení však stále hrozí dva roky vězení.

Používání tohoto zákona v praxi kritizují aktivisté bojující za lidská práva po celém světě. OSN již vyzvala hongkongské úřady, aby nařízení zrušily, protože omezuje právo občanů na svobodu projevu.

Tagy: