Rusko propustilo 215 Ukrajinců zajatých po bitvě o Mariupol včetně velitelů pluku Azov, hlásí Kyjev

Rusko propustilo 215 Ukrajinců, které zajalo po vleklé bitvě o přístavní město Mariupol, uvedl šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Mezi propuštěnými zajatci jsou podle něj i velitel a zástupce velitele pluku Azov, který vedl většinu bojů. Kyjev na oplátku propustil 55 ruských zajatců a Viktora Medvedčuka, vůdce zakázané proruské strany, který čelil obvinění z velezrady. Informovala o tom ve čtvrtek v noci agentura Reuters.

Kyjev/Moskva (Aktualizováno: 12:43 22. 9. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský obránce ocelárny Azovstal v Mariupolu Mukhailo Dianov po výměně válečných zajatců v Černihovské oblasti

Ukrajinský obránce ocelárny Azovstal v Mariupolu Mukhailo Dianov po výměně válečných zajatců v Černihovské oblasti | Zdroj: Reuters

Tento krok je podle Reuters nečekaný a jedná se vůbec o největší výměnu zajatců za dobu trvání války. Ruskem podporovaní separatisté minulý měsíc prohlásili, že s příslušníky pluku Azov, které Moskva označuje za nacisty, bude veden soudní proces. Ukrajina toto označení odmítá.

Kromě toho se z ruského zajetí povedlo vysvobodit 10 cizinců – pět Britů, dva Američany, jednoho Maročana, Švéda a Chorvata. Tato propuštění pomohla zprostředkovat Saúdská Arábie.

Z jednoho vězení do druhého

Moskva později potvrdila návrat 55 vojáků, o Medvedčukovi se nezmínila. Všichni vojáci byli převezeni vojenským letadlem na území Ruské federace, uvedl ruský resort obrany.

Později ukrajinský prezident na twitteru napsal, že z ruského zajetí se dostalo 188 někdejších obránců Azovstalu a Mariupolu.

Konkrétně je podle něj mezi nimi 108 bojovníků pluku Azov, dále členové národní gardy, námořní pěchoty, pohraničníků, policistů, příslušníků teritoriální obrany a zaměstnanců bezpečnostních služeb.

„Není škoda dát Medvedčuka výměnou za skutečné bojovníky. Prošel všemi vyšetřovacími úkony stanovenými zákonem. Ukrajina od něj získala vše, co je v rámci trestního řízení nutné ke zjištění pravdy," napsal na svém webu Zelenskyj.

Generální prokutáror Andrij Kostin později na facebooku k Medvedčukovi uvedl: "Nikoho nepropouštíme, ale předáváme ho z ukrajinského vězení do vězení většího, kterému se říká Rusko."

‚Žádáme jen spravedlivý trest.‘ Zelenskyj v OSN vyzval k odebrání hlasovacích práv Ruska

Číst článek

Dohoda s Erdoganem 

„Kromě 200 bojovníků se nám vrátilo dalších pět bojových velitelů... Pět superhrdinů," uvedl Zelenskyj na svém webu. Zmínil, že jde mimo jiné o velitele pluku Azov Denyse Prokopenka, Svjatoslava Palamara, Oleha Čomenka nebo Serhije Volynského, velitele 36. brigády námořní pěchoty, která s Azovem bránila mariupolské ocelárny Azovstal. Kyjev za ně poslal do Ruska 55 Rusů a promoskevských Ukrajinců, píše Reuters.

Propuštění ukrajinští velitelé stáli v čele několikatýdenního ukrajinského odporu z bunkrů a tunelů pod obřími ocelárnami v Mariupolu, strategickém přístavu na jihu země. V květnu se společně se stovkami dalších bojovníků vzdali ruským invazním silám.

Podle šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Andrije Jermaka šlo o výsledek osobní dohody mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a tureckým prezidentem Tayyipem Erdoganem.

„Ukrajina se dohodla s Tureckem – mluvil jsem o tom s prezidentem Erdoganem – že našich pět velitelů, kteří jsou propuštění ze zajetí, budou v naprostém bezpečí, v komfortních podmínkách a pod osobní ochranou tureckého prezidenta. Do konce války,“ uvedl Zelenskyj.

200 Ukrajinců za jednoho oligarchu

Kyjev podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyměnil za dvě stovky ukrajinských zajatců jediného muže – osmašedesátiletého oligarchu Medvedčuka, jenž je pokládán za člověka blízkého ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Ukrajina loni zahájila jeho vyšetřování kvůli podezření z vlastizrady a drancování přírodních zdrojů na Krymu. Letos v únoru, krátce po začátku ruské invaze, úřady informovaly o tom, že utekl z domácího vězení.

V dubnu tajná služba SBU oznámila, že Medvedčuka zadržela. Politik popírá, že by se dopustil čehokoliv nezákonného.

Výměna v Černihivské oblasti

Veřejnoprávní vysílací společnost Suspilne uvedla, že výměna se uskutečnila poblíž severoukrajinského města Černihiv.

Po celém Rusku se protestuje proti mobilizaci. Policie dosud zadržela přes 1000 lidí

Číst článek

Minulý měsíc šéf Ruskem podporované separatistické správy ve východoukrajinském Doněcku uvedl, že soud se zajatými příslušníky jednotky Azov proběhne do konce léta.

Pluk Azov, který vznikl v roce 2014 jako domobrana pro boj s Ruskem podporovanými separatisty, popírá, že by byl fašistický. Ukrajina tvrdí, že se jednotka po svém radikálním nacionalistickém počátku reformovala.

Saúdskoarabské ministerstvo zahraničí ve středu informovalo, že Rusko dnes propustilo deset cizinců, které zadrželo na Ukrajině jako válečné zajatce. Někteří z nich bojovali u Mariupolu.

Ukrajinské i ruské síly od začátku konfliktu zajaly stovky nepřátelských bojovníků a od té doby došlo k několika výměnám zajatců.

Ukrajinská média upozornila na to, že bývalý velitel proruských separatistů v Donbasu Igor Girkin, známý též jako Strelkov, reagoval na zprávy o výměně s nevolí. „Je to horší než zločin a horší než chyba,“ napsal na platformě Telegram.

Among those freed are 10 foreigners who had fought for Ukraine within the ranks of our military and were threatened with death. They are already in the city of Riyadh.

00:07 – 22. 09. 2022

95 872

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme