Švýcarská centrální banka ukončila éru záporných úrokových sazeb v Evropě

foto Švýcarské franky, měna, bankovky - ilustrační foto.

Curych - Švýcarská centrální banka dnes zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,5 procenta. Je to nejvýraznější zvýšení za dobu existence této centrální banky. Švýcarsko bylo poslední evropskou zemí se zápornou základní úrokovou sazbou a dnešní zvýšení je ve Švýcarsku teprve druhé za posledních 15 let, upozornila agentura Reuters. Centrální banky po celém světě nyní zpřísňováním měnové politiky reagují na rostoucí inflaci.

Švýcarská centrální banka v dnešní tiskové zprávě nevyloučila, že bude ve zvyšování úroků pokračovat. Upozornila, že v případě potřeby je rovněž připravena k intervencím na devizovém trhu.

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Švýcarsku v srpnu zrychlil na 3,5 procenta z červencových 3,4 procenta. Inflace je tak nejvyšší za 30 let a nachází se nad dvouprocentním cílem centrální banky.

"Inflace v srpnu stoupla na 3,5 procenta a pravděpodobně prozatím zůstane na zvýšené úrovni," uvedla dnes centrální banka. Upozornila, že inflaci nyní tlačí vzhůru zejména rostoucí ceny energií a potravin. Předpověděla, že v celém letošním roce bude průměrná inflace činit asi tři procenta, v příštím roce očekává pokles na 2,4 procenta.

Ke zvýšení úroků tento měsíc přikročily také například Evropská centrální banka (ECB) či americká centrální banka (Fed). V obou případech činil rozsah zvýšení základní sazby 0,75 procentního bodu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď