Vraštil se Šimánkem pokračují v Račicích ve skvělých výkonech, jsou ve finále MS

foto Mistrovství světa ve veslování, 22. září 2022, Račice, Litoměřicko. Dvojskif lehkých vah muži, semifinále, Jiří Šimánek a Miroslav Vraštil z ČR.

Račice (Litoměřicko) - Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek suverénně ovládl semifinálovou jízdu na mistrovství světa ve veslování v Račicích a postoupil do sobotního finále. Aktuálně nejlepší česká posádka porazila druhé Italy Pietra Rutu a Stefana Oppa o více než sekundu a potvrdila dobrou formu z předešlých jízd.

Fotogalerie

Vraštil se Šimánkem dnes v Račicích zopakovali vítězství ze čtvrtfinále a opět dokázali porazit Italy, třetí posádku z olympijských her v Tokiu a obhájce stříbra z předešlého MS. Svěřence trenéra Michala Vabrouška v domácím prostředí zatím předčil jen v úvodní rozjížďce aktuálně nejlepší dvojskif lehkých vah Fintan McCarthy, Paul O'Donovan z Irska.

"Ani pořádně nevím, co bych k tomu řekl. My jsme vždy byli spíše na pomezí béčka a áčka, strašně moc jsme se snažili do áčka dostat a dost často nám to uteklo o fous nebo jsme na to prostě neměli. Teprve loni se nám začalo dařit. Uspěli jsme v olympijské kvalifikaci, na Evropě i na olympiádě. A teď se nám podařilo vše načasovat. Skládačka do sebe zapadla," řekl spokojený Vraštil.

Česká dvojice společně postoupila do finále olympijské disciplíny na MS poprvé. "A teď si to chceme maximálně užít. Ať to stojí za to," podotkl veslař, jenž v říjnu oslaví 40. narozeniny.

V sobotu budou Vraštil se Šimánkem bojovat o první českou medaili od MS 2018, kdy byl skifař Ondřej Synek stříbrný. "Jako favoriti se ale furt necítíme. Jsou tady Italové, Irové. Největší špičky v našem sportu. Když jsem vedle nich, tak se úplně necítím jako rovnocenný partner. Cítím ale, že to může klapnout," uvedl Šimánek, podle něhož jsou medailovými aspiranty i Švýcaři Jan Schäuble a Raphael Ireland.

Čtvrté místo v semifinále obsadily Pavlína Flamíková a Radka Novotníková na dvojce bez kormidelníka a v sobotu je čeká startu ve finále B.

Flamíková s Novotníkovou dlouho držely třetí postupové místo, ještě v polovině trati měly náskok téměř sekundu na Chorvatky Josipu a Ivanu Jurkovičovy. Na metě 500 metrů už s nimi ale o setinu sekundy prohrávaly a nakonec za přemožitelkami z rozjížďky zaostaly o téměř tři sekundy.

"Myslím si, že to z naší strany byl dobrý závod. Daly jsme do toho úplně všechno a na konci jsem byla úplně tuhá," řekla Novotníková. "Je mi líto, že jsme nepostoupily, ale zklamaná nejsem. Daly jsme tam všechno, co jsme mohly," doplnila Flamíková.

Start ve finále B a postup mezi dvanáct nejlepších posádek v disciplíně je podle Češek dobrý základ do příští sezony, kdy chtějí na světovém šampionátu bojovat o kvalifikaci na olympijské hry 2024 v Paříži. "Tam to bude důležité. Víme, na čem pracovat. Tohle byl jen jeden krok na cestě," podotkla sedmadvacetiletá Novotníková.

Vraštil se Šimánkem: Skládačka do sebe zapadla, jako favoriti se ale necítíme

"Jako favoriti se furt necítíme. Jsou tady Italové, Irové. Největší špičky v našem sportu. Když jsem vedle nich, tak se úplně necítím jako rovnocenný partner. Cítím ale, že to může klapnout," uvedl Šimánek po výhře v semifinále, ve kterém česká loď dokázala opět porazit medailisty ze všech vrcholných šampionátů Pietra Rutu a Stefana Oppa z Itálie.

"Finále může být úplně jiné. Mohou (Italové) skvěle začít, jet tak celý závod a my si nečuchneme," konstatoval Šimánek. Irové McCarthy a O'Donovan jsou podle něj nedosažitelní. "Třetí místo je ale, myslím, otevřené," poukázal Šimánek na očekávaný souboj s Janem Schäublem a Raphaelem Irelandem ze Švýcarska. "Celou sezonu jsem si na Švýcary věřil. Nikdy se nám je zatím nepodařilo porazit, tak uvidíme v sobotu," řekl s úsměvem.

Svými výkony ale zatím Vraštil se Šimánkem dokazují, že mohou medaili získat. "Ani pořádně nevím, co bych k tomu řekl. My jsme vždy byli spíše na pomezí béčka a áčka, strašně moc jsme se snažili do áčka dostat a dost často nám to uteklo o fous nebo jsme na to prostě neměli. Teprve loni se nám začalo dařit. Uspěli jsme v olympijské kvalifikaci, na Evropě i na olympiádě. A teď se nám podařilo vše načasovat. Skládačka do sebe zapadla," řekl Vraštil.

Vraštil se Šimánkem společně závodí od roku 2017 a evidentně si sedli. Navíc jejich výkony mají zlepšující se tendenci. "Já poslední tři roky říkám pořád to samé. Letos jsem na tom nejlépe, co jsem kdy byl. Za tři týdny mi bude čtyřicet a musím to opět opakovat. Cítím se skvěle. Asi je to i díky Jirkovi, který je mi jednoznačně nejlepším parťákem," prohlásil Vraštil.

Základem dobré formy svěřenců trenéra Michala Vabrouška je vydařený závěrečný kemp v Chorvatsku, kde se připravovali společně s domácími veslařskými hvězdami Martinem a Valentem Sinkovičovými. "Zvedli jsme si tam sebevědomí. Byli jsme pro ně rovnocenní partneři, nebyli jsme sparing do počtu, ale často jsme udávali v tréninku tempo. Tady jsme se v rozjížďce jen ujistili, že to nebyla náhoda. Že jsme na tom opravdu dobře. Jezdíme ale lehké váhy, což není nikdy jednoduché. Máme ještě navíc jednu disciplínu, váhu. I to je ale zatím v pohodě," poukázal Vraštil na skutečnost, že nemají ani problém s váhovým limitem 70 kg.

Teď už se Vraštil i Šimánek těší na sobotní finále, které si chtějí maximálně užít. Poprvé totiž pojedou na MS v olympijské disciplíně o medaile. "Finále už je za odměnu, může se stát cokoli. Pojedeme, jak nejlépe umíme. Může to být náš poslední závod, minimálně na měsíc odložíme vesla," podotkl Vraštil. "Projít sítem mezi posledních šest je neskutečně těžké a hrozně si vážím toho, že se nám to povedlo," doplnil jej Šimánek, který před finále plánuje ještě si "odskočit" do Prahy odvolit.

Jinak budou čeští finalisté hlavně odpočívat a spát. "Jirka chodí spát už v osm večer. Říká, že když spí, tak není nervózní a nemá hlad. Vstane v 5:50, jde na snídani a pak zase usne do osmi. A já tam čumím," vyprávěl s úsměvem Vraštil. "Když zalehnete v osm večer, tak chvilku trvá, než usnete. Před semifinále jsem se převaloval, hlava na to myslí, ale zabral jsem. Teď to bude umocněné tím, že na finále přijde spousta lidí," dodal Šimánek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 8.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je středa 8. května 2024

Očekáváme v 21:00 12°C

Celá předpověď