Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Budou muset bojovat proti vlastním lidem? Rusko chce mobilizovat Ukrajince na okupovaných územích

Autor: ČTK - 
22. září 2022
20:36

Rusko se chystá mobilizovat ukrajinské muže na ovládnutých ukrajinských územích a nutit je bojovat na ruské straně, uvedl dnes podle serveru Ukrajinska pravda starosta města Melitopolu v Záporožské oblasti Ivan Fedorov. Starosta vyzval muže z okupovaných částí Záporožské oblasti, aby co nejdříve region opustili.

Fedorov upozornil, že již dnes Rusové bránili v odjezdu mužům ve věku 18 až 35 let na kontrolním stanovišti Vasilivka, přes něž je možné dostat se z okupovaných částí Záporožské oblasti. Mužům ze Záporožské oblasti doporučil, aby se pokusili odjet směrem na město Záporoží nebo přes poloostrov Krym do Gruzie.

„Cíl okupantů je mobilizovat naše muže a poslat je jako potravu pro děla na frontu,“ uvedl Fedorov na sociálních sítích. Podle portálu focus.ua starosta doplnil, že pseudoreferenda o připojení k Rusku, která se od pátku Moskva chystá zorganizovat na ovládnutých ukrajinských územích, mají umožnit mobilizaci Ukrajinců.

„V roce 2014 okupanti zorganizovali skutečný hon na lidi v takzvané Luhanské a Doněcké lidové republice. Totéž udělají v Záporožské a Chersonské oblasti,“ doplnil Fedorov.

Mobilizase milionu lidí?

Ruská armáda se podle analytiků na Ukrajině potýká s nedostatkem lidské síly. Prezident Vladimir Putin se přesto zdráhá přikročit k všeobecné mobilizaci. Ve středu však ohlásil částečnou mobilizaci, díky níž má podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua být do zbraně povoláno 300.000 rezervistů s vojenskou zkušeností.

List Novaja Gazeta Europe dnes s odkazem na nejmenovaný zdroj z ruské prezidentské administrativy napsal, že Putinovo středeční nařízení umožňuje ruskému ministerstvu obrany mobilizovat až milion lidí. Podle listu se to uvádí v sedmém bodu nařízení, u něhož je ale ve zveřejněné verzi dokumentu uvedeno, že je k dispozici jen pro „služební účely“. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v komentáři pro agenturu RIA Novosti ale řekl, že zpráva o mobilizaci až milionu lidí je lživá.

21:58
6. 5. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:37
6. 5. 2024

Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov informoval o útoku na ves Nikolskoje, kde při přímém zásahu zahynul civilista a střepiny zranily osmiletou dívku, kterou sanitka převezla do oblastní nemocnice. Ve vsi Ščetinovka podle gubernátora příslušník domobrany vyvázl se zraněním z útoku ukrajinského dronu na vůz, kterým muž jel; po ošetření byl už z nemocnice propuštěn.

21:11
6. 5. 2024

Německý kancléř Olaf Scholz chce, aby bylo kolem 90 procent výnosů ze zmrazených ruských aktiv použito na nákup zbraní pro Ukrajinu. Řekl to dnes podle agentury Reuters při návštěvě Lotyšska, a podpořil tak návrh, o kterém uvažuje Evropská unie.

„Je důležité, abychom se také dohodli, že tyto peníze mohou být použity na nákupy zbraní nejen v EU, ale na nákupy po celém světě,“ uvedl dále Scholz po setkání se členy vlád pobaltských zemí.

Zobrazit celý online

Video  Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa