Češi patřili k nejaktivnějším národním týmům v průběhu juniorského závodu. Od prvních kilometrů útočil Milan Kadlec, ale nakonec to byl Pavel Novák, kdo se se dostal do dlouhého úniku. Nejdříve s favorizovaným Estoncem Rometem Pajurem a později se k nim přidali i další závodníci. Závod byl neuvěřitelně agresivní a rychlý. A na mokrých silnicích se také padalo. Už v prvním okruhu spadl Joshua Tarling, čerstvý mistr světa v časovce. A s ním i Nizozemec a Belgičan.

K Novákovi a Pajurovi si ve třetím okruhu dojeli Američané Artem Shmidt a Viggo Moore, Brit Zachary Walker a Rakušan Benjamin Eckerstorfer. Skupina si vytvořila více než půlminutový náskok. Češi však byli aktivní i v hlavním poli, konkrétně Kadlec se snažil vytvořit nový únik. To se na chvíli podařilo, Kadlec poodskočil s dalšími závodníky, nechyběli zde ani velcí favorité Emil Herzog a António Morgado. Situace byla pro český tým hodně výhodná, Kadlec ve skupině nemusel pracovat a mohl šetřit síly, protože vpředu měl týmového kolegu.

Novákova skupina byla dostižena až ve stoupání Mount Pleasant 43 kilometry před cílem. A opět se začalo tvrdě závodit. Junioři si nic nedarovali a ani na chvíli nešetřili síly. Kadlec nedokázal reagovat na další útoky, zatímco Novák se v početné vedoucí skupině s vypětím všech sil udržel. Následovala spousta nástupů, zkusil to Švýcar Jan Christen, po něm Rakušan Eckerstorfer, ale nikdo nebyl příliš úspěšný. Skupiny se opět sjely a vpředu byli zase dva Češi.

Odvážný Morgado blízko sólovému triumfu

26 kilometrů před cílem zkusil Nizozemec Menno Huising tvrdý nástup na Mount Pleasant, skupinu natáhl a potrhal, ale na ostrý útok Morgada už neodpověděl. Portugalec byl evidentně ve skvělé kondici a chtěl co nejtěžší závod. Herzog a další soupeři však byli pozorní a Morgada ujet nenechali. Portugalec proto zaútočil ještě jednou v nájezdu do posledního okruhu. Tím ostatní závodníky zaskočil.

Postupně navyšoval náskok před skupinou s Novákem až na 25 sekund. V posledním výjezdu Mount Pleasant zaútočil Herzog a snížil Morgadův náskok na 15 sekund. Skupina za ním se rozpadla, Novák zůstal vzadu, ale stále nadohled. Ve sjezdech a na rovině byl Němec rychlejší než vedoucí závodník a 3 kilometry před cílem Morgada dojel. Skupina pronásledovatelů byla daleko, Morgado nemusel Herzogovi střídat, přesto se na špici protočil a vítěz Závodu míru na něj ihned zaútočil. Morgado se nenechal zaskočit a útok pokryl.

Rozhodnout se proto muselo až ve spurtu. Ten oba závodníci zahájili hodně brzo a dlouho jeli na stejné úrovni. Herzog však vydržel déle a vybojoval duhový dres a titul mistra světa po nádherném závodě a dramatickém finiši.

Novák v první desítce

Za nejlepší dvojicí se hodně taktizovalo, což umožnilo Novákovi a dalším závodníkům vrátit se do boje o bronzovou medaili. Brit Walker zkusil odjet, ale marně, rozhodlo se až ve spurtu. Do toho se Novák nedokázal zapojit, přesto cílem projel na vynikajícím desátém místě. Třetí skončil Belgičan Vlad Van Mechelen, čtvrtý Francouz Paul Magnier a pátý Artem Shmidt z USA. 

Ve třetí skupině dokončil Kadlec, pásku projel na šestnácté příčce s odstupem 2:48. Na 25. místě dokončil Martin Bárta. Štěpán Telecký vzdal v polovině závodu.