Z očekávaných událostí pátku 23. září 2022

Z očekávaných událostí pátku 23. září 2022
23. září 2022 Události Autor: Adéla Šimoníková

V Česku se dnes a zítra volí do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu Parlamentu České republiky. Volební místnosti budou otevřené od 14 do 22 hodin. 

V Ambitu kláštera Panny Marie Sněžně v Praze u františkánů se otevře putovní výstava Století mučedníků. Představí 27 Evropanů, kteří zasvětili život službě Bohu, lidem a společnosti – z našich krajanů faráře Josefa Toufara a biskupa Gorazda II. Českou verzi připravily Muzeum paměti 20. století a Platforma evropské paměti svědomí. Vstup je volný.

Národní setkání hnutí Modlitby matek začíná v Brně. Dvoudenní program zahrne bohoslužby a modlitby, sdílení i svědectví.

Slavnostní koncert Filharmonie Brno z Janáčkova díla připomene 1200 let od první písemné zmínky o Moravě. Uskuteční se na brněnském výstavišti.

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy uvede premiéru Dialogů karmelitek, jedné z vrcholných oper 20. století. Dílo Francise Poulenca s hlubokým duchovním rozměrem nastudoval soubor ve francouzském originále.

V Plzni startuje filmový festival Finále, 35. ročník největší přehlídky tuzemské audiovizuální tvorby. V průběhu šesti dnů tam bude možné zhlédnout více než sto snímků natočených za poslední rok včetně premiér či předpremiér.

Na literaturu pro děti a mládež se zaměří literární festival Svět knihy dětem Plzeň. Celodenní akce v areálu DEPO2015 nabídne autorská čtení, besedy a tvůrčí dílny, soutěže i divadelní představení.

Při slavnosti v rámci Dnů města otevře Valašské Meziříčí nově zrekonstruované náměstí.

PAHOP je poskytovatel mobilní hospicové a domácí zdravotní péče v Kroměříži a okolí. Den pro PAHOP se koná odpoledne na kroměřížském Velkém náměstí. Program s představením služeb pamatuje i na děti.

Řím hostí od včerejška výroční sraz studentů Josepha Ratzingera (emeritního papeže Benedikta XVI.) a dalších zájemců o jeho dílo. Veřejné sympozium i uzavřené debaty mají téma podle biblického Pavlova listu Korinťanům: Já jsem přijal od Pána, co jsem vám také odevzdal.

 

NyníHudební siesta
Skladba: Jarní tance pro flétnu a komorní orchestr (1980) - Lento Allegro; Autor: Novák Jan; Dirigent: Tardonová Gabriela; Sóla: Vaculová Kristina - flétna
13:00Zprávy ČRo Plus
13:05Odpolední proud
14:00Hudební kompas
14:30Odpolední proud
15:00Zprávy ČRo Plus
15:10Modlitba Korunky k Božímu...

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony