Paradoxy akciového trhu: Proč je mezi akciemi tak málo velkých vítězů?

Štěpán Křeček

PORTFOLIO ŠTĚPÁNA KŘEČKA | Hlavní ekonom společnosti BH Securities a ekonomický poradce premiéra Štěpán Křeček pro INFO.CZ pravidelně komentuje ekonomické otázky současnosti i minulosti. Dnešní díl se týká světa akcií. Jaká pravidla platí už dlouhé desítky let? Proč je důležitá diverzifikace portfolia a co se naopak určitě nevyplatí dělat?

Obecně se velmi správně říká, že akcie jako třída aktiv ve svém celku vydělává v průměru okolo 7 až 9 procent ročně. Tento průměr v sobě skrývá hned několik zrádností, ale zároveň v něm nacházíme i zajímavé příležitosti. Průměrný roční výnos akcií je pouhou střední hodnotou, která nevylučuje, že nastanou roky, kdy akcie přináší výrazně nižší výnosy, nebo jsou dokonce ve ztrátě. Největší paradox však akciové zisky skrývají v rozložení výnosů mezi jednotlivými tituly.

Mnohé investory šokuje, že veškeré pozitivní výnosy amerických akcií za posledních zhruba 90 let se rovnají akciovým výnosům čtyř procent nejúspěšnějších titulů. Zbylých 96 procent titulů někdy přináší zisky, jindy zase ztráty, ale v průměru po zahrnutí inflace neudrží svou kupní sílu. Další zajímavé údaje říkají, že 69 procent titulů mělo nižší zisky, než byl průměr trhu, a 58 procent nejhorších akcií mělo záporné zisky.

sinfin.digital