Ukrajinci hlásí odražení útoků u 10 obcí. Na okupovaném území pokračují ruská ‚referenda‘

Ukrajinské ozbrojené síly odrazily ruské útoky u deseti obcí na východě země, informoval v sobotu ukrajinský generální štáb ve své pravidelné zprávě o vývoji bojů. Invazní jednotky podle něj nadále soustředí své úsilí na pokusy o úplné obsazené Doněcké oblasti a udržení dobytých území. Na okupovaném území nyní pořádají „takzvaná referenda“, připomněla ukrajinská armáda.

Tento článek je více než rok starý.

Kyjev (Aktualizováno: 9:36 24. 9. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský dům zničený ruskou palbou

Ukrajinský dům zničený ruskou palbou | Foto: Handout / Latin America News Agency | Zdroj: Reuters

Vzhledem k nízké účasti sbírají proruští úředníci za doprovodu ozbrojených vojáků podpisy přímo v domech a bytech, uvádí velení ukrajinské armády.

„V Záporožské a Chersonské oblasti začaly okupační úřady rozdávat předvolání kvůli mobilizaci mužům v odvodovém věku, kteří se vzdali ukrajinského občanství a dostali pasy Ruské federace,“ tvrdí dále ukrajinský generální štáb. Částečnou mobilizaci vyhlásil tento týden ruský prezident Vladimir Putin.

Mobilizaci v Rusku nelze označit za částečnou. Povolávací rozkazy dostávají i muži starší 60 let

Číst článek

Proruské úřady na Moskvou ovládaných nebo okupovaných ukrajinských územích mezitím narychlo uspořádaly hlasování, které označují za referenda o připojení k Rusku. Hlasování začalo v pátek a trvat má do úterý.

Kyjev, jeho západní spojenci i například Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) předem označili plebiscity za podvod. Jejich představitelé uvedli, že výsledky neuznají; považují hlasování jen za krok Moskvy k nelegální anexi dalšího ukrajinského území. Rusko tvrdí, že referenda jsou pro obyvatele regionu příležitostí vyjádřit svůj názor.

„Nepřítel nepřestává útočit na civilní infrastrukturu a domy civilistů. Hrozba leteckých a raketových úderů ze strany okupantů trvá na celé Ukrajině,“ uvedl dále ukrajinský generální štáb. Palba invazních sil podle něj zasáhla 60 obcí.

„Při útoku nepřátelského bezpilotního letounu na Oděsu zahynuli dva lidé a další dva byli zraněni,“ uvádí ukrajinská armáda. K útokům na jihoukrajinský přístav Rusko podle ukrajinských médií využilo drony, které nedávno získalo z Íránu.

Letectvo ukrajinských ozbrojených sil provedlo 25 úderů a zasáhlo 18 míst s ruskými vojáky a vojenskou technikou a sedm pozic protiletadlových raketových systémů, uvádí dále mimo jiné ukrajinský generální štáb. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné nezávisle ověřit.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Britské ministerstvo obrany ve své pravidelné analýze situace na bojišti upozorňuje na ruský útok na Pečenižskou přehradu na řece Siverskyj Doněc v Charkovské oblasti z tohoto týdne a úder na Karačunivskou vodní nádrž na řece Inhulec u Kryvého Rihu v Dněpropetrovské oblasti z poloviny září.

„Ukrajinské síly postupují níže po proudu obou řek,“ píše britský resort obrany.

„Vzhledem k tomu, že se ruští velitelé stále více obávají svých operačních neúspěchů, pokoušejí se pravděpodobně zasáhnout vrata propustí přehrad, aby zaplavili místa přechodů ukrajinské armády,“ domnívají se Britové.

‚Rozhodněte se stát se součástí Ruské federace.‘ Na Ukrajině začala pseudoreferenda

Číst článek

Je však podle nich nepravděpodobné, že by útoky významně narušily ukrajinské operace vzhledem ke vzdálenosti poškozených přehrad od bojových zón.

Americký Institut pro studium války ve své poslední analýze ohledně ruské invaze na Ukrajinu píše, že se ruská mobilizace potýká s vážnými a systémovými problémy, čelí odporu obyvatelstva a vytváří podmínky pro vytvoření záložních sil, které nebudou schopné plnit úkoly vytyčené Kremlem.

Putin a ministr obrany Sergej Šojgu oznámili, že ruské ozbrojené síly budou mobilizovat bojeschopné záložníky, zprávy a příspěvky na sociálních sítích však ukazují, že náboroví úředníci mobilizují muže, kteří nesplňují kritéria, píše institut.

Institut zároveň upozorňuje na informace ruských opozičních médií, podle nichž Kreml usiluje o dokončení částečné mobilizace do 10. listopadu, a že se snaží povolat do zbraně 1,2 milionu mužů namísto veřejně ohlášených 300 000.

„V prvních 48 hodinách po vyhlášení částečné mobilizace se v celém Rusku odehrály protesty, útoky na náborová střediska a došlo k vandalismu,“ uvádí Institut pro studium války.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme