Začal konec Putinovy éry. Panikaří, s jaderným útokem blafuje, říká bývalý ruský premiér

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (24.9.2022 10:00)

Bývalý ruský premiér a výrazný kritik Kremlu Michail Kasjanov zhodnotil zahájení mobilizace i jaderné výhružky. Vladimir Putin je podle něj velmi nervózní, jeho režim se začal hroutit a v následujících letech nejspíše dojde k jeho změně. Ruský prezident si podle kritika uvědomuje, že invaze byla chybou. Užití atomové zbraně by si nedovolil, znamenalo by to jeho okamžitý konec.

Šéf Kremlu se chystá uspořádat na několika okupovaných ukrajinských územích referenda s cílem připojit je k Rusku. Útoky na tyto oblasti by pak podle Moskvy představovaly ohrožení územní celistvosti země. Na to by prý mohla Ruská federace reagovat použitím všech prostředků.

„Putin chce jenom vydírat západní lídry. Vážně pochybuji, že by použil jadernou zbraň. Uvědomuje si, že pro Západ se referendy nic nemění. Povaha války zůstane stejná,“ zhodnotil výhružky Kasjanov, jeden z nejsilnějších kritiků Vladimira Putina v rozhovoru pro stanici Channel 4.

„Putin je velmi nervózní, už je v poslední fázi rozhodovacího procesu. Koncem roku bude úplně jiná situace. Už odstartoval období konce své éry. Ti, kteří mu byli loajální, jsou teď neutrální. Ztrácí důvěru ve vnitřních kruzích, ale kvůli mobilizaci i u chudých rodin v odlehlých oblastech. Každým dnem budou více a více naštvaní. Ukrajina bude posilovat na bojištích, to by podle mě mohlo vést k pádu Putinova režimu. Nestane se tak naráz, ale přijde to brzy,“ domnívá se bývalý premiér.

„Aby se Putin dostal ze své pozice, mohl by jmenovat nástupce. Ten by však nebyl skutečným vůdcem země. To by samozřejmě vedlo k pádu režimu. Nevyhnutelně by se pak uskutečnily demokratické volby. Bude to trvat, nedojde k tomu zítra ani za půl roku, ale tak za dva roky,“ nastínil kritik ruského režimu možný scénář Putinova odchodu.

K přímé vzpouře v Putinově okolí podle Kasjanova nedojde. Autorita ruského prezidenta však klesá a jeho podřízení nejspíš nebudou obdržované instrukce naplno respektovat. „Je jasné, že lidé jsou z jeho vedení už unavení. To vede k postupnému ředění jeho síly a moci,“ sdělil bývalý politik týdeníku Newsweek.

Dřív takový nebyl

„Za mých a Jelcinových dob se chtěl Putin ukazovat jako demokrat. Teď je to ten pravý Putin, příslušník KGB s velmi odlišným viděním světa, které je naprosto abnormální. Nedokázal jsem si představit, že někdy budeme v nynější situaci,“ popsal Kasjanov vývoj šéfa Kremlu.

Ruský prezident se nyní podle bývalého spolupracovníka už jen snaží zachránit sám sebe. „Uvědomuje si, že rozpoutáním krvavé války proti Ukrajině udělal chybu. Teď svolává celé Rusko, aby ochránil sebe, ne zemi. Úspěch ukrajinských sil ho přivedl do zoufalého stavu a nyní panikaří,“ shrnul kritik vojenské invaze současné Putinovo rozpoložení.

Tagy: