Fotbalisté dostali v Lize národů tvrdou lekci, s Portugalskem prohráli 0:4. Schick neproměnil penaltu

Čeští fotbalisté v předposledním z šesti utkání skupiny A2 Ligy národů utrpěli s Portugalskem debakl 0:4 a klesli na poslední místo tabulky.

Praha (Aktualizováno: 23:06 24. 9. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští fotbalisté v souboji s Portugalskem

Čeští fotbalisté v souboji s Portugalskem | Zdroj: Reuters

Mistři Evropy z roku 2016 v sestavě s hvězdným útočníkem Cristianem Ronaldem rozhodli už v úvodním dějství, kdy se trefili Diogo Dalot a Bruno Fernandes.

Utkání Česko - Portugalsko jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Těsně před poločasem neproměnil domácí Patrik Schick penaltu. Po přestávce se podruhé v zápase prosadil Dalot a skóre v 82. minutě uzavřel střídající Diogo Jota.

Reprezentanti utrpěli nejtěžší domácí porážku v samostatné historii. Vyšším rozdílem prohrál český tým od rozdělení federace jen v březnu 2019, kdy utrpěl debakl 0:5 v Anglii. O čtyři a více branek podlehl národní celek v samostatné historii teprve popáté.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého nedokázali Portugalcům oplatit červnovou venkovní porážku 0:2 z Lisabonu, potřetí za sebou prohráli a neskórovali a před závěrečným duelem ve skupině si výrazně zkomplikovali pozici.

Češi ztrácejí dva body na Švýcarsko, na jehož půdě se představí v úterý. K udržení v elitní skupině A potřebují zvítězit, nejhorší tým tabulky sestoupí do divize B.

Šilhavý stejně jako v minulých zápasech vsadil na systém se třemi stopery. V záloze překvapivě nastoupil Král, v útoku hrála dvojice z Leverkusenu Hložek s Schickem, který se vrátil do reprezentace téměř po roce. V sestavě Portugalců nechyběla největší hvězda a kapitán Ronaldo.

Vaclík vs. Ronaldo

Domácí před vyprodaným Edenem začali odvážně, v úvodu se dostali ke střelám Jemelka a Schick, ani jeden z nich ale nemířil přesně. Ve 13. minutě gólman Vaclík ve snaze odvrátit míč „zboural“ Ronalda, nejlepší střelec historie národních týmů při tom utrpěl krvavé zranění v obličeji, po ošetření se ale vrátil na trávník, což publikum ocenilo bouřlivým aplausem.

Na opačné straně pak musel být ošetřen i Schick, který na loňském Euru stejně jako Ronaldo vstřelil pět branek, i on ale pokračoval ve hře. Naopak stoper Brabec kvůli zranění musel střídat a ve 22. minutě ho nahradil Kúdela, hrající od nové sezony pouze indonéskou ligu.

Za tři minuty měl první velkou šanci Ronaldo, po přihrávce klubového spoluhráče z Manchesteru United Fernandese ale v ideální pozici netrefil míč. Po půlhodině mohli na opačné straně otevřít skóre domácí, Barák ale z hranice malého vápna hlavičkoval mimo.

Ve 33. minutě se prosadili Portugalci. Fernandesův přízemní centr prošel napříč vápnem, u lajny ho ještě stihl Leao a po jeho zpětné přihrávce skóroval střelou mezi Vaclíkovy nohy Dalot. Obránce Manchesteru United dal první gól za reprezentační „áčko“. Stejně jako při červnovém duelu v Lisabonu otevřel skóre pravý bek.

Na druhé straně proti Královi zasáhl gólman Costa. V druhé minutě nastavení první půle vítězové prvního ročníku Ligy národů zvýšili. Aktivní Fernandes se odpoutal od Krále a zblízka nepokrytý zužitkoval přihrávku z levé strany od Ruie.

Neproměněná penalta

Domácí ještě do pauzy měli velkou možnost na snížení. Srbský sudí Jovanovič po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru nařídil za Ronaldovu ruku ve vápně penaltu, s kterou ale aktuálně nejlepší střelec v české nominaci Schick v šesté minutě nastavení naložil špatně a balon poslal s lehkou tečí od břevna nad.

O reálnou šanci na zvrat přišli Šilhavého svěřenci sedm minut po přestávce. Za vápnem po Fernandesově přihrávce napřáhl Dalot, střelou k tyči zaskočil Vaclíka a připsal si druhou branku v utkání.

Portugalci, kteří na rozdíl od českého celku postoupili na mistrovství světa v Kataru, s přehledem kontrolovali průběh a přidali ještě jednu branku. Na roh si v 82. minutě naskočil Ronaldo a po jeho asistenci hlavou se zblízka prosadil střídající Jota.

Češi prohráli s Portugalskem počtvrté za sebou. Šilhavého svěřenci přišli o dlouhou domácí neporazitelnost, která se zastavila na 11 zápasech.

Utkání 5. kola skupiny A2 fotbalové Ligy národů:

Česko - Portugalsko 0:4 (0:2)
Branky: 33. a 52. Dalot, 45.+2 Fernandes, 82. Jota. Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič (všichni Srb.) - Dankert (video, Něm.). Bez karet. Diváci: 19 322.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme