ROZHOVOR | Odmítám, že jde o referendum o vládě, říká Jurečka. Výsledky lidovců zatím hodnotí pozitivně

Kolem 19. hodiny sešel Marian Jurečka o patro níž, aby pro EuroZprávy.cz ve volebním štábu koalice Spolu v Truhlářské ulici v centru Prahy zhodnotil průběžné výsledky komunálních a senátních voleb. Ministr práce a sociálních věcí je zatím hodnotí pozitivně, odmítá přitom opoziční argumentaci, že jde o referendum o vládě.

Možná je ještě brzy, ale jak zatím hodnotíte průběžné výsledky voleb? V komunálu máte ze sněmovních stran suverénně nejvíce zastupitelů a v senátních je tam jedno již zřejmé vítězství pana Fialy.

Hodnotím to pozitivně, že v komunálních volbách na 99 procent budeme ze všech parlamentních stran nejúspěšnější, což platilo i v minulosti, takže bychom tuto pozici měli udržet. Jsem za to rád, protože si myslím, že obecně lidé dlouhodobě vykazují vysokou důvěru vůči našim komunálním politikům. Není to jen na úplně malých obcích, ale máme i starosty obcí s rozšířenou působností či okresních měst.

Pokud jde o senátní volby, vypadá to, že budeme mít jednoho senátora hned v prvním kole, a to sice v obvodu Ústí nad Orlicí. Je to specifický obvod, protože od vzniku Senátu jsou zde všichni senátoři za KDU-ČSL. Zatím to poměrně dobře vypadá i pro druhé kolo, měli bychom tam mít šest kandidátů či kandidátek.

Mapa se zatím zbarvila do žluta hlavně na Moravě. Věříte v posílení pozic i v Čechách?

V Čechách jsme šli především ve městech na platformě koalice Spolu. Myslím si, že poměrně překvapivě dokážeme posílit na počet zastupitelů v Ústeckém kraji, protože jsme tam měli postaven více než dvojnásobek kandidátek oproti minulým komunálním volbám.

Čím si vysvětlujete, že se vám daří v malých obcích, ale už méně v krajských či obecně větších městech?

Je to v zásadě historická záležitost, se kterou se jako vedení strany snažíme dlouhodobě bojovat. Myslím si, že když lidé naše kandidáty znají, tak jim na těch obcích a menších městech dávají poměrně vysokou důvěru. Máme tam velmi dobré výsledky, klidně přes 20 procent. Čím jdeme výš, k větším městům, tak hrají roli i některé předsudky, které se k lidovcům vážou. Například že když někdo není věřící a nechodí do kostela, tak nemůže naši stranu volit.

Opozice označuje tyto volby za referendum o vládě. Nemyslíte si, že by účast v ní mohla lidovcům pomoci k lepšímu výsledku?

Myslím, že všechny vládní strany byly v situaci, kdy je pro nás s ohledem na to, jakou krizi a jaké problémy řešíme - covid, uprchlická či energetická krize, spíše velmi obtížné obhajovat dobré výsledky, protože lidé na nás samozřejmě pohlíží daleko více kriticky než v běžných dobách.

Já si třeba pamatuji komunální volby, které probíhaly v době, kdy jsme byli součástí vlády Bohuslava Sobotky. To byla daleko jednodušší situace. Teď si myslím, že to pro nás všechny bylo daleko složitější.

Co vůbec říkáte oblíbené argumentaci expremiéra Andreje Babiše?

Já za sebe odmítám říkat, že jsou komunální volby nějakým referendem o vládě. Myslím si, že voliči nejsou padlí na hlavu a každý ví, že když v nich jde volit, tak vystavuje účet komunálním politikům a rozhoduje o tom, jak se obec nebo město bude rozvíjet.

Jak hodnotíte volební účast?

Ona není nižší. Myslím si, že se víceméně pohybujeme dlouhodobě na této úrovni, letošní rok nijak nevybočuje. U komunálních voleb navíc platí - menší obce, vyšší volební účast.

Nepřekvapil vás vysoký počet kandidátů ANO postupujících do druhého kola senátních voleb? Nepotvrzuje to, že se opozici podařilo vyvolat referendum o vládě?

V tento okamžik je viditelnost opozice poměrně výrazná, takže mě to nepřekvapuje. Z minulosti ale vím, že první kolo vůbec nic neznamená. My máme spoustu příběhů, kdy naši kandidáti skončili v prvním kole na druhém místě s velkým odstupem, ale nakonec vyhráli, takže velmi střízlivě stojím nohama na zemi a nepřeceňuji ani výsledek kandidátů nominovaných za KDU-ČSL či koalici Spolu.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 
David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.

Více souvisejících

rozhovor Marian Jurečka (KDU-ČSL) Volby KDU - ČSL Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Senát ČR Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 42 minutami

před 42 minutami

před 44 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy