Ruská média: Při úderu v Chersonu zemřel bývalý ukrajinský poslanec

foto Ruští vojáci hlídkují v Chersonu na jihu Ukrajiny 20. května 2022.

Kyjev - V důsledku ukrajinského raketového útoku v Chersonu na jihu Ukrajiny dnes zemřeli dva lidé, jedním z nich je bývalý ukrajinský poslanec Oleksij Žuravko. S odvoláním na místní proruské úřady o tom informují ruské tiskové agentury, Kyjev se k této informací zatím nevyjádřil. Cherson od začátku invaze okupuje ruská armáda. Ukrajinský generální štáb ve své pravidelné ranní zprávě o vývoji bojů uvedl, že ruské síly pokračují ve snaze plně obsadit Doněckou oblast a udržet dobytá území.

"Podle předběžných údajů byl zaznamenán jeden zásah ze systému HIMARS na hotel v centru Chersonu, kde žili obyčejní civilisté... Dva mrtví, včetně Oleksije Žuravka," řekl podle agentury Interfax zástupce záchranné služby. "Ano, Žuravko bohužel zemřel," řekl agentuře TASS zástupce šéfa Ruskem dosazené správy Kirill Stremousov.

Žuravko je podle médií bývalý ukrajinský poslanec a člen Strany regionů bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyče, kterého Ukrajinci při protestech v roce 2014 svrhli. V roce 2015 Žuravko odjel do Ruska a ukrajinské bezpečnostní služby ho v nepřítomnosti vyšetřovaly, píše bez dalších podrobností stanice BBC. Do Chersonu se Žuravko vrátil poté, co město obsadili ruští vojáci.

Ukrajinské úřady zatím informace o jeho smrti nekomentovaly. Ukrajinské operační velitelství Jih předtím podle ukrajinské agentury Ukrinform informovalo o pokračujících bojích na jižní frontě a oznámilo, že za uplynulý den zlikvidovalo 57 členů invazní armády, přičemž útočilo na ozbrojené síly. V Chersonu podle Ukrinformu zasáhlo stanoviště ruské národní gardy.

"Okupanti nadále soustředí své úsilí na pokusy plně obsadit Doněckou oblast a udržet dobytá území, jakož i narušit aktivní operace (ukrajinských) obranných sil v určitých směrech. Ostřelují pozice naší armády podél linie dotyku, provádějí letecký průzkum a pokoušejí se získat zpět kontrolu nad ztracenými pozicemi v určitých směrech," uvedl ráno na facebooku ukrajinský generální štáb.

Ruské síly podle něj za poslední den podnikly desítky raketových a leteckých útoků, které zasáhly 35 obcí včetně měst Záporoží nebo Mykolajiv. Velení ukrajinských sil rovněž hlásí, že jeho vojáci odrazili pozemní ruské útoky na šesti místech.

Kromě toho ukrajinské úřady ráno uvedly, že ruské síly zaútočily pomocí sebevražedných bezpilotních letounů na přístavní město Oděsa a zasáhly administrativní budovu.

Podobná tvrzení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně nezávisle ověřit.

Ukrajinci hlásí další ruský útok drony na Oděsu; zatím je bez obětí

Rusové dnes brzy ráno opět zaútočili pomocí sebevražedných bezpilotních letounů na přístavní město Oděsa. Administrativní budova v centru města byla zasažena třikrát, uvedl s odkazem na mluvčího správy Oděské oblasti Serhije Bratčuka ukrajinský server Kyiv Independent. Na místě pokračují záchranné operace a zasahují hasiči. Zprávy o případných obětech zatím nejsou.

Jako sebevražedný bezpilotní letoun se označuje dron, který je obvykle od začátku zkonstruován tak, aby sám posloužil k přímému útoku na cíl. Může být sestrojen i jako takzvaná vyčkávací munice, která je vypuštěna do vzduchu s cílem čekat, než nastane vhodný okamžik k útoku.

Ukrajinci tvrdí, že bezpilotní letouny využívané ruskou armádou pocházejí z Íránu, Teherán to ale popírá. Írán navázal s Ruskem užší spolupráci v kontextu sankcí, kterým obě země shodně čelí ze strany Západu. Podle amerických médií, které se odkazují na představitele tajných služeb, dodal Teherán Moskvě první drony v první polovině srpna.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném noční projevu uvedl, že Ukrajina odpoví na "všechny útoky" v Záporoží, Charkově, Mykolajivu, Nikopolu, na Donbase a ve všech ukrajinských městech a regionech.

"Osvobodíme celou naši zemi - od Chersonu po Luhanskou oblast, od Krymu po Doněckou oblast. Každý vrah a popravčí bude postaven před soud za to, co provedl Ukrajincům," řekl.

Zelenskyj také vyzval ruské vojáky, aby utekli z fronty či se vzdali ukrajinské armádě. Slíbil, že s nimi bude zacházeno "civilizovaným způsobem", uvedla stanice BBC. Učinil tak poté, co ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podepsal zákon, který výrazně zpřísňuje tresty pro ruské vojáky, kteří dezertují či neuposlechnou rozkaz.

Putin ve středu vyhlásil v Rusku částečnou mobilizaci. Jejím oficiálním cílem je přivést do ruské armády na 300.000 odvedenců s předchozími vojenskými zkušenostmi.

Rusko tvrdí, že sestřelilo ukrajinské drony útočící u záporožské elektrárny

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda sestřelila osm ukrajinských bezpilotních letounů, které se snažily zaútočit na území Záporožské jaderné elektrárny. Informovaly o tom dnes agentury Interfax a TASS. Podle mluvčího ministerstva obrany Igora Konašenkova šlo o sebevražedné drony a ruské síly je sestřelily ještě mimo areál elektrárny. Tu okupují ruské invazní síly. Kyjev se k tomu zatím nevyjádřil.

"Radiační situace v Záporožské jaderné elektrárně je normální," uvedl Konašenkov podle agentury Interfax. Mluvčí resortu zároveň řekl, že ukrajinské dělostřelectvo ostřelovalo obytné části města Enerhodar a území přilehlé k jaderné elektrárně. "Během dne ukrajinské dělostřelectvo vypálilo 59 střel," řekl Konašenkov. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Kyjev a Moskva se už delší dobu vzájemně obviňují z ostřelování Záporožské jaderné elektrárny, kterou od března okupují ruské invazní síly. Zařízení bylo během ostřelování několikrát poškozeno, což vyvolalo obavy z jaderné havárie. V elektrárně, kde stále pracují ukrajinští zaměstnanci, jsou ruští vojáci i vojenská technika.

Záporožská elektrárna je největší atomovou elektrárnou v Evropě a na začátku září ji navštívila delegace Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Šéf organizace Rafael Grossi následně uvedl, že fyzická integrita elektrárny byla několikrát narušena. Dva lidé z MAAE na misi v elektrárně zůstali.

V polovině září rada guvernérů MAAE podle agentury Reuters přijala rezoluci, ve které žádá Rusko, aby ukončilo okupaci Záporožské jaderné elektrárny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 03:00 11°C

Celá předpověď