USA: Rusko bude čelit katastrofálním následkům, pokud proti Ukrajině použije jaderné zbraně

Rusko bude čelit katastrofálním následkům, pokud se rozhodne použít proti Ukrajině jaderné zbraně. Řekl to dnes poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Spojené státy by podle něj v takovém případě byly nuceny rázně zareagovat. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského šéf Kremlu hrozbami neblafuje, mezinárodní společenství mu však nedovoluje je uskutečnit.

Sullivanovy výroky jsou zatím poslední z řady varování, která američtí činitelé adresovali Moskvě po nepříliš skrývané hrozbě jadernými zbraněmi. Ruský prezident Vladimir Putin ji pronesl ve středu v projevu o vyhlášení částečné mobilizace.

"Pokud Rusko překročí tuto hranici, bude to mít pro něj katastrofální následky. Spojené státy budou rázně reagovat," řekl Sullivan v televizi NBC. Slíbil také, že Spojené státy budou pokračovat v podpoře Ukrajiny "zbraněmi, municí, zpravodajskými informacemi a veškerou další pomocí, kterou můžeme poskytnout".

Sullivan ve svém dnešním komentáři nezmínil, jakou povahu bude mít případná americká reakce na ruský jaderný útok na Ukrajinu. Uvedl ale, že Washington Moskvě neveřejně "podrobněji vysvětlil, co přesně to bude znamenat". Sullivan také řekl, že Spojené státy jsou s Ruskem na toto téma v častém přímém kontaktu, a to i v posledních dnech.

Americký prezident Joe Biden ve středečním projevu na Valném shromáždění OSN v New Yorku obvinil Putina z "otevřeného jaderného vyhrožování Evropě".

Rusko v těchto dnech organizuje ve čtyřech částečně okupovaných východoukrajinských oblastech referenda o připojení k Rusku. Ukrajina ani západní státy tato hlasování neuznávají. Připojením Luhanské, Doněcké, Chersonské a Záporožské oblasti k Rusku by Moskva mohla útoky ukrajinských sil na toto území vykládat jako útok na samotné Rusko.

Putin ve svém projevu o mobilizaci řekl, že k ochraně Ruska použije "všechny dostupné prostředky". Jeho slova - doplněná výrokem "to není bluf" - byla na světové scéně vykládána jako hrozba použitím jaderných zbraní proti Ukrajině.

"On (Putin) chce vyděsit celý svět. To jsou první kroky jeho jaderného vydírání. Nemyslím si, že blafuje. Myslím si, že svět ho drží zpátky a zadržuje tuto hrozbu. Musíme na něj vyvíjet tlak a nedovolit mu, aby v tom pokračoval," řekl ukrajinský prezident americké stanici CBS.

Zelenskyj také řekl, že Rusko provádí jaderné vydírání nejen svým jaderným arzenálem, ale také okupací Záporožské jaderné elektrárny a nedávnými vzdušnými útoky na Jihoukrajinskou jadernou elektrárnu.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Rusko Bílý dům USA

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Olomouc zná Saňákova nástupce. Stal se jím dosavadní trenér B-týmu Janotka

Jen několik dní poté, co vyšlo najevo, že Jiří Saňák po sezóně opouští olomoucký A-tým a odchází za novým angažmá do Pardubic, je známé nové trenérské jméno na lavičce hanáckého prvoligového celku. Přichází na ni úspěšný stratég Tomáš Janotka z olomouckého „béčka“, které ve druhé fotbalové lize skončilo na druhém místě. Jedná se tak určitě o ocenění Janotkovy dosavadní práce a pro samotného dvaačtyřicetiletého kouče se bude jednat o jeho první prvoligové angažmá.

před 2 hodinami

Princezna na hrášku

RECENZE: Princezna na hrášku je pohádka po mozkové obrně a straší amatérismem

Do českých kin, v nichž je o kvalitní podívanou pro děti či rodiny dlouhodobě nouze, vstupuje další pitvořivý slepenec, který z publika dělá hlupáky. Ať už jde o tristní stav zvukového mixu, ochotnickou režii či neexistující vyprávění. Princezna na hrášku dokonale ztělesňuje vše, co je s tuzemskou filmovou pohádkou špatně.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Situace v Gaze po izraelských náletech

WHO: V Rafahu může přestat fungovat úplně poslední nemocnice

Poslední nemocnice v Rafahu může v případě rozsáhlejší operace izraelské armády přestat fungovat a lze očekávat značný počet úmrtí, varoval v úterý představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Richard Peeperkorn. Uvedla to agentura Reuters.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Rusko poslalo na Ukrajinu další salvu raket. Celou zemí zněl poplach

Ruská armáda v noci na čtvrtek podnikla další raketový útok na město Charkov na severovýchodě Ukrajiny. Zraněny byly nejméně čtyři osoby a vznikly i škody na infrastruktuře, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy