V Praze bude příští rok Světový pohár v boulderingu, uskuteční se na Letné

foto Lezec Adam Ondra vystoupil na tiskové konferenci k uplynulé sezoně, dalším plánům a filmu Posunout hranice, 26. září 2022, Praha.

Praha - V Praze se příští rok uskuteční Světový pohár v boulderingu. Elitní lezci včetně Adama Ondry budou závodit od 2. do 4. června 2023 na Letné. Světový pohár ve sportovním lezení bude v Česku po čtrnácti letech. Letos na jaře se v pražských Letňanech závodilo v boulderingu v rámci Evropského poháru.

Úspěch této akce s Ondrovým triumfem a šestou příčkou Elišky Adamovské pomohl Českému horolezeckému svazu k tomu, aby pro Česko získal závod ještě vyšší úrovně. "Je to obrovská prestiž. Nebylo vůbec jednoduché ho získat, protože počet závodů je uzavřený. Musel se kvůli tomu vyřadit závod ve švýcarském Meiringenu," řekl na dnešní tiskové konferenci předseda svazu Jan Bloudek.

Ondra, který v boulderingu získal bronz na srpnovém mistrovství Evropy, se na další velkou mezinárodní akci před domácím publikem těší. Ve Světovém poháru mohl v Česku závodit jen v roce 2009 v Brně, kdy se lezlo na obtížnost. "Od té doby lezení fantastickým způsobem vyrostlo. Zajímá stále víc lidí. Na Letné, kde možná bude na fotografiích v pozadí Pražský hrad, to bude fantastické," řekl.

Domnívá se, že pražský podnik může být podobně atraktivní jako jeho oblíbený závod v Chamonix, kde je v pozadí Mont Blanc. Na Letnou také mohou zavítat i kolemjdoucí, kteří se běžně o sportovní lezení nezajímají.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 17:00 15°C

Celá předpověď