Rusko začalo používat íránské drony. Ukrajina řeší, jak čelit tomuto typu zbraní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v pondělí sešel se šéfy bezpečnostních složek, s nimiž probíral způsoby, jak čelit „novému typu zbraní“, které používá ruská invazní armáda. Jednali poté, co Moskva zintenzivnila útoky v Oděské oblasti pomocí íránských bojových dronů, píše agentura Reuters s odvoláním na prezidentskou kancelář a regionálního činitele.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část bezpilotního letounu, který ukrajinské úřady považují za sebevražedný dron íránské výroby Šáhid-136 po sestřelení v Oděse.

Část bezpilotního letounu, který ukrajinské úřady považují za sebevražedný dron íránské výroby Šáhid-136 po sestřelení v Oděse. | Zdroj: Reuters

Rusko v posledních dnech provedlo nejméně pět útoků na cíle v regionu na jihozápadě země za pomoci bezpilotních letounů Šáhid-136, uvedl na tiskové konferenci mluvčí správy Oděské oblasti Serhij Bratčuk. Jeden z nich podle něj zasáhl v pondělí brzy ráno blíže nespecifikovaný vojenský cíl v regionu.

Sestřelili jsme ukrajinské drony útočící u záporožské elektrárny, tvrdí Rusové

Číst článek

„Nepřítel se snaží ušetřit na raketách... tyto šáhidy jsou mnohem levnější, lze je používat mnohem častěji a ve dvojicích. Vidíme, že nepřítel může vypustit i několik těchto kamikadze dronů pro jeden útok,“ řekl Bratčuk.

V neděli ukrajinské úřady uvedly, že Rusové opět útočili pomocí sebevražedných bezpilotních letounů na přístavní město Oděsa a zasáhli administrativní budovu. Ruské útoky íránskými drony hlásily ukrajinské úřady i dříve. Ukrajinské letectvo rovněž informovalo o sestřelení většího íránského bezpilotního letounu Mohadžír-6.

Přímý útok na cíl

Jako sebevražedný bezpilotní letoun se označuje dron, jenž je obvykle od začátku zkonstruován tak, aby sám posloužil k přímému útoku na cíl. Může být sestrojen i jako takzvaná vyčkávací munice, která je vypuštěna do vzduchu s cílem čekat, než nastane vhodný okamžik k útoku.

Ukrajinci tvrdí, že bezpilotní letouny využívané ruskou armádou pocházejí z Íránu, Teherán to ale popírá. Írán navázal s Ruskem užší spolupráci mimo jiné kvůli sankcím, kterým obě země čelí ze strany Západu. Podle amerických médií, které se odkazují na představitele tajných služeb, dodal Teherán Moskvě první drony v první polovině srpna.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Zelenskyj v pátek odsoudil ruské používání íránských bezpilotních letounů a Kyjev vypověděl íránského velvyslance a omezil diplomatické styky s touto blízkovýchodní zemí. Teherán uvedl, že rozhodnutí Kyjeva lituje a odpoví odpovídajícím způsobem.

V pondělí se ukrajinský prezident podle jeho kanceláře sešel s náčelníkem generálního štábu Valerijem Zalužným, ministrem obrany Oleksijem Reznikovem, šéfem vojenské rozvědky a dalšími vrcholnými bezpečnostními a vojenskými činiteli.

„Zaměřili se na otázku používání nových typů zbraní nepřítelem a nastínili plány, jak těmto prostředkům čelit,“ uvedl Zelenského úřad v prohlášení, aniž by sdělil podrobnosti o plánech.

Nové typy zbraní, včetně raketových systémů HIMARS, protitankových střel Javelin a tureckých bezpilotních letounů Bayraktar, které používají Ukrajinci, měly viditelný vliv na průběh války, kterou Rusko rozpoutalo na konci února, poznamenala agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme