Borrell: Izolace Ruska roste, Moskva válku politicky prohrála

Izolace Ruska na mezinárodní scéně za poslední týdny zesílila a čím dál více zemí chápe, že ruský prezident Vladimir Putin musí být zastaven. Uvedl to šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell, který se v dnešním prohlášení ohlížel za Valným shromážděním OSN konaným minulý týden v New Yorku. Válku proti Ukrajině už podle něj Moskva "morálně a politicky" prohrála.

Byť se konec bojů zdá být daleko, Borrell napsal, že se z New Yorku vrátil s novým "sebevědomím". "Protože mezi posledním setkáním ministrů zahraničí G20 v červenci na Bali a týdnem VS OSN v New Yorku jsem zaznamenal opravdový posun v tom, jak se mnohé země, včetně některých důležitých, k věci staví," uvedl. "Víc a víc zemí teď chápe, že Putin vede svět velmi nebezpečným směrem a že musí být zastaven," pokračuje jeho příspěvek.

Šéf unijní diplomacie v textu zdůrazňuje vystoupení svých protějšků z Číny a Indie při zasedání Rady bezpečnosti OSN, na kterém byly kromě členů zastoupeny i některé další země. Podle Borrella nikdo kromě zástupce Běloruska nevyjádřil podporu obrázku války na Ukrajině, který prezentuje Moskva.

Rada bezpečnosti zasedala den poté, co prezident Putin situaci vystupňoval projevem k ruským občanům. Oznámil v něm mobilizaci civilistů se zkušenostmi s vojenskou službou a také snahu připojit k Rusku další části Ukrajiny. Zároveň poměrně otevřeně pohrozil použitím jaderných zbraní. To vše po sedmi měsících bojů a v době, kdy se konflikt pro Moskvu nevyvíjel příznivě.

"Morálně a politicky už Rusko skutečně válku prohrálo a čím dál víc ji prohrává také na bojišti," uvedl Borrell. "Prezident Putin však bohužel dál jde nebezpečnou cestou eskalace. Snaží se zastrašit Ukrajinu a všechny země, které ji podporují," pokračuje. Tato Putinova snaha podle něj selže.

Unijní lídři v posledních dnech vyhlašují, že budou Kyjev podporovat nadále, ať už vojensky či finančně. Zároveň EU jedná o novém zesílení sankčního režimu uvaleného na Rusko po únorovém útoku na sousední zemi. V této souvislosti se mluví o možnosti zavést cenový strop na ruskou ropu nebo o zákazu dovozu ruských diamantů, kdy budou na stole konkrétní návrhy, ale není jasné.

Související

Více souvisejících

Josep Borrell

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy