USA předloží RB OSN rezoluci odsuzující "fingovaná" ruská referenda

Spojené státy předloží Radě bezpečnosti OSN ke schválení rezoluci odsuzující hlasování na Moskvou ovládaných nebo okupovaných částech Ukrajiny, která tamní proruské úřady označují za referenda o připojení k Rusku. Oznámila to dnes americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Je prakticky jisté, že Rusko, které je jedním z pěti stálých členů Rady bezpečnosti, bude rezoluci vetovat.

Rezoluce, kterou mají USA předložit společně s Albánií, vyzývá členské státy, aby neuznaly jakoukoli změnu statutu Ukrajiny a také zavazuje Rusko, aby stáhlo své vojáky," řekla podle agentury Reuters Thomasová-Greenfieldová. "Ruská fingovaná referenda, pokud budou akceptována, otevřou Pandořinu skříňku, kterou nebudeme moci zavřít," uvedla diplomatka na zasedání Rady bezpečnosti.

"Pokud se Rusko rozhodne, že se bude skrývat před odpovědností tady v Radě, pak se obrátíme na Valné shromáždění OSN, aby vyslalo Moskvě neklamný vzkaz," řekla Thomasová-Greenfieldová.

Rada bezpečnosti, která se letos kvůli dění na Ukrajině setkala více než dvacetkrát, nebyla schopna podniknout významný krok, protože Rusko je jejím stálým členem s právem veta, společně s USA, Francií, Británií a Čínou.

Čínský velvyslanec při OSN Čang Ťün dnes Radě bezpečnosti řekl, že izolace Ruska nikam nepovede. "Bloková konfrontace politická izolace, sankce a vyvíjení tlaku povede pouze do slepé uličky," řekl Čang a zopakoval výzvy Pekingu k jednání.

Legitimitu dnes plebiscitům odmítla přiznat tajemnice pro politické záležitosti OSN Rosemary DiCarlová. "Nemohou být označována jako opravdový výraz vůle lidu," řekla na zasedání Rady bezpečnosti. Jednostranné kroky Ruska podle ní odporují mezinárodnímu právu a sledují cíl "dodat zdání legitimity násilnému přivlastnění si území jednoho státu druhým státem".

Související

Více souvisejících

válka na Ukrajině Referendum Lugansk and Donetsk USA (Spojené státy americké) Rada bezpečnosti OSN Linda Thomasová Greenfieldová OSN

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy