Další úspěch Ukrajinců na jihu. Zlikvidovali desítky Rusů a sestřelili stíhačku

Ukrajinský voják stojí na opuštěném ruském tanku poblíž města Izjum v Charkovské oblasti

CNN: Na východě Ukrajiny pokračují tvrdé boje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nečekaně promluvil k Radě bezpečnosti OSN. Ruská referenda na Ukrajině pak označil za frašku. Po vyhlášení částečné mobilizace z Ruska uprchlo již více než 260 tisíc mužů, další se v zemi snaží odvod na frontu bojkotovat. Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv mezitím uvedl, že Rusko má právo v nezbytném případě použít jaderné zbraně. Ukrajinské jednotky oznámily další úspěch na jihu země. Zabili 58 ruských vojáků, zničili jejich tank, sedm vojenských vozidel a sestřelili ruskou stíhačku.

Rusko má právo v nezbytném případě použít jaderné zbraně, uvedl podle agentury TASS místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv. „Představte si, že ukrajinská agrese Rusko donutí proti ukrajinskému režimu nasadit tu nejhrozivější zbraň. Věřím, že NATO ani v takovém případě přímo do konfliktu nezasáhne,“ tvrdí Medveděv.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý nečekaně promluvil přes videospojení k Radě bezpečnosti OSN. Rusko porušuje mezinárodní právo, prohlubuje konflikt a je jen otázkou času, kdy Moskva zničí poslední fungující mezinárodní instituci, řekl Zelenskyj s odkazem na shromáždění, ke kterému hovořil. OSN projev živě přenášela na svých stránkách.

Ve svém pravidelném projevu se pak vyjádřil k ruským referendům, která probíhají na okupovaných územích Ukrajiny. „Tuto frašku na okupovaném území nelze nazvat ani imitací referenda. Jedinou racionální reakcí na takovou drzost okupantů je ještě větší podpora Ukrajiny,“ vzkázal.

Od vyhlášení částečné mobilizace z Ruska uprchlo více než 260 tisíc mužů. S odvoláním na zdroj blízký Kremlu, který cituje statistiky tajné služby FSB, to sdělil opoziční list Novaja Gazeta. Představitelé bezpečnostních složek a silových ministerstev podle deníku navrhují uzavřít hranice.

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodů Nord Stream následně začal unikat plyn. Kvůli únikům svolaly obě severské země krizové štáby. Švédsko a Dánsko následně uvedly, že poškození plynovodů v Baltském moři bylo pravděpodobně úmyslným činem, mluví o sabotáži.

Ukrajinské jednotky oznámily další úspěch na jihu země. „Ukrajinské operační velitelství Jih 27. září uvedlo, že zabilo 58 ruských vojáků, zničilo jejich tank a sedm vojenských vozidel,“ informuje list The Kyiv Independent. Ukrajinci také sestřelili dron Orlan-10 v Chersonské oblasti a ruskou stíhačku Su-35 v Mykolajivské oblasti.

Tagy:
OSN Švédsko NATO Ukrajina referendum Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Rada bezpečnosti OSN Dmitrij Anatoljevič Medveděv Nord Stream