Ukrajinci stahují smyčku okolo dalšího důležitého města. Rusům hrozí smrtící obklíčení

Kolona ukrajinských tanků během ofenzivy na východě země

CNN: Na východě Ukrajiny pokračují tvrdé boje

Ukrajinské síly posilují své pozice u Lymanu v Doněcké oblasti, v okolí města pokračují prudké boje. Ve zprávě k situaci na bojišti to ve středu uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Podle britské vojenské rozvědky ukrajinské jednotky pomalu postupují nejméně na dvou osách východně od řek Oskil a Siverskyj (Severní) Doněc v Charkovské oblasti, zatímco Rusko na východě Ukrajiny posiluje obranu.

Ukrajinská armáda se podle ruských zdrojů ISW blíží úplnému odstřižení ruských sil od zásobování u Lymanu a snaží se ruské jednotky obklíčit. V předchozích dvou dnech kyjevské síly převzaly kontrolu nad několika vesnicemi severně a severozápadně od Lymanu.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo letos 24. února a na východě a severovýchodě země dobylo téměř celou Luhanskou oblast a části Charkovské a Doněcké oblasti. Ukrajina od začátku září v regionu zahájila protiofenzivu, při které výrazně postoupila zejména v Charkovské oblasti.

V posledních dnech ukrajinské síly ustanovily pozice na východním břehu Oskilu, uvádí ISW i Londýn. Boje pokračují i na jihu Ukrajiny, v Chersonské oblasti, kde se společně s dalšími částmi ukrajinského území konala od minulého týdne hlasování, která Moskva označuje za referenda o připojení k Rusku.

Tagy: