Heger zkritizoval české rozhodnutí obnovit kontroly na hranicích

Slovenský premiér Eduard Heger dnes kritizoval Českou republiku za její rozhodnutí obnovit v souvislosti s rostoucí migrací hraniční kontroly se Slovenskem. Heger naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob v Maďarsku.

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec navrhl pomoc Maďarsku se zajištěním jeho vnější hranic a v této souvislosti chce jednat se sousedními zeměmi; pro případ nedohody na opatřeních Slovensko podle něj zavede kontroly na hranicích s Maďarskem.

"Trochu zde selhala práce na straně České republiky. Takto se to nedělá. Je potřeba to řešit komunikací, nikoliv takovýmito překvapeními. Krok, který udělala Česká republika a zavádějí ji další země, není správný, protože jde proti principům Schengenu," řekl novinářům Heger.

Kromě Česka od čtvrtka zahájí kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko.

Podle slovenského premiéra je absurdní očekávat, že Slovensko bude v rámci Schengenu chránit hranici s Českem nebo Maďarskem. "Zavádějí kontroly, protože je migrace, ale to není problém Slovenska. Řešení je pomoci Maďarům na hranici se Srbskem," řekl Heger.

Ministr vnitra Mikulec řekl, že Bratislava chce využít všechny možnosti, aby neznepříjemňovala život lidem kontrolami na hranicích, a stejně jako Heger navrhl pomoc Maďarsku. O možných opatřeních chce Mikulec jednat s kolegy ze sousedních zemích příští týden. Pro případ nedohody Slovensko podle něj zavede kontroly na hranicích s Maďarskem; už v současnosti tam pracují společné hlídky obou států.

Právě trasu přes Maďarsko, Slovensko a Česko využívají podle slovenských úřadů migranti při cestě do západní Evropy.

Český ministr vnitra Vít Rakušan v souvislosti s obnovením kontrol na hranicích se Slovenskem dříve řekl, že od slovenského kolegy žádal plnění mezinárodních smluv ohledně návratu migrantů a že diplomatickými kroky nebylo dosaženo očekávaných úspěchů.

Slovenský policejní prezident Štefan Hamran podle listu Denník N označil zmíněné readmisní dohody za cár papíru. Slovensko by podle něj nezvládlo přebírat všechny migranty z Česka; tvrdil také, že ani Maďarsko je nepřijímá od Slovenska.

Šéf slovenské diplomacie Rastislav Káčer uvedl, že Bratislava považuje schengenský prostor za zásadní záležitost a dělá všechno proto, aby zůstal volný. "Problém vzniká na vnější hranicích Schengenu. Vzniká kaskáda opatření pod tlakem Německa, který se přesouvá na Česko, Rakousko,“ řekl šéf slovenské diplomacie.

Rakušan: Migrace na hranici se Slovenskem začala být neúnosná

Situace na hranicích se Slovenskem ohledně migrace začala být v posledních dnech neúnosná. Vláda rozhodla o dočasném zavedení kontrol na hranicích kvůli bezpečnosti obyvatel a kvůli důslednější kontrole migrace přes území ČR. Česko se také snažilo situaci kolem rostoucí migrace dlouhodobě řešit diplomatickou cestou. ČTK to dnes sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v reakci na dnešní kritiku slovenského premiéra Eduarda Hegera. Heger kritizoval Česko za obnovení hraničních kontrol se Slovenskem a naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob v Maďarsku.

Kontroly mají začít ve čtvrtek. "Budeme samozřejmě jednat jako předsednická země o dalších krocích i na celoevropské úrovni a to ve všech souvislostech, ke kterým se migrační krize váže," napsal Rakušan na dotaz ČTK. Rakušan v souvislosti s obnovením kontrol na hranicích se Slovenskem již dříve řekl, že od slovenského kolegy žádal plnění mezinárodních smluv ohledně návratu migrantů a že diplomatické kroky nepřinesly očekávané úspěchy.

"Trochu zde selhala práce na straně České republiky. Takto se to nedělá. Je potřeba to řešit komunikací, nikoliv takovýmito překvapeními. Krok, který udělala Česká republika a zavádějí ho další země, není správný, protože jde proti principům Schengenu," řekl dnes novinářům slovenský premiér Heger.

Kromě Česka od čtvrtka zahájí kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko.

Policisté od začátku letošního roku zajistili na území republiky téměř 12.000 migrantů. To výrazně překračuje čísla z roku 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. Například jihomoravští policisté dnes k 13:00 zajistili 265 migrantů, tedy více než za celé úterý, kdy bylo zadržených cizinců 194.

Související

Eduard Heger

Hegerova vláda padá. Slovensko míří k úřednickému kabinetu

Slovenský premiér Eduard Heger požádal prezidentku Zuzanu Čaputovou, aby byl zbaven mandátu k vedení vlády. Oznámila to agentura TASR. Heger tak učinil, protože prezidentka nepřijala žádný z jeho návrhů, kterými se chtěl vyhnout jmenování úřednické vlády. 

Více souvisejících

Eduard Heger (ministr SR) Slovensko hranice Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy